Şifa kaynağı olarak sofralardan eksik edilmeyen balın üretimiyle ilgili devrim niteliğinde yönetmelik 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe giriyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yönetmeliğe göre; bundan sonra balın içerisine hiçbir katkı maddesi konulamayacak. Bugüne kadar serbestçe kullanılan şeker ve glikoz içerikli tatlandırıcı veya aroma verici gıda bileşeni olan maddeler eklenmeyecek. Ayrıca yüzde 100 organik olarak satılan Karakovan ballar da süzülerek kavanoz içerisinde satılamayacak.

CEZALAR AĞIR

Son dönemde özellikle televizyon kanallarında hortlayan sahte balcılar, süslü görüntülerle vatandaşı kandırıp büyük paralar kazanıyor. Organik bal aldığını sanan binlerce vatandaş ise kimyasallarla tatlandırılmış sahte ballarla sağlığından ve parasından oluyor. Bu firmalara karşı başlatılan denetimlere rağmen hâlâ televizyon kanallarında boy gösteren bu sahtekarlar, 1 Ocak'tan sonra nefes alamayacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bal üretimi yapan firmaların yeni yönetmeliğe 1 Ocak 2013 tarihine kadar uyumlu hale geçmelerini istedi. Bu uyumu sağlamayan firmalara ağır cezalar verilecek. Yönetmelik tam uygulandığında kimse halkı kandıramayacak ve bal adı altında zehirli ürünler yediremeyecek. Sektör temsilcileri, vatandaşların, süslü reklamlara kanmamalarını ve menşeini bildikleri yerden bal almalarını istedi.

BUNLARA DiKKAT!

Yeni bal yönetmeliğe göre, bal satışı ve üretimi şöyle olacak: Piyasada perakende olarak satılacak her türlü balın içerisine kesinlikle katkı maddesi konulamayacak. Bal rengi su beyazından koyu amber rengi aralığında olacak. Karakovan ballar süzme olarak satılamayacak. Ayrıca, petekli olarak satılacak Karakovan balın peteği parçalanmadan tezgaha konulacak. Bal ambalajının üzerine "1 yaşından küçüklere bal yedirilemez" ibaresi yazılacak. Endüstriyel amaçlı katkı maddesi olarak kullanılan fırıncılık ballarına da "Sadece pişirme amaçlı kullanılabilir" ifadesi konulacak.


Haber7