Cumhuriyet / Ankara- Hükümetin ekonomideki olumlu söylemlerine karşın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verileri çok daha farklı bir tablo ortaya koyuyor. Bakanlık verilerine göre kadınların, gençlerin ve engellilerin işgücüne katılım oranı çok düşük. Eğitime ayrılan kamu harcamaları da okullaşma oranı da yeterli değil, ortaöğretimde mesleki eğitime katılım düzeyi AB ve OECD’nin gerisinde, İŞKUR’un işsizlere kurumsal desteği yetersiz, il istihdam ve mesleki eğitim kurulları etkin çalışmıyor.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan Ulusal İstihdam Stratejisi’nde yer alan verilere göre 2002’den bu yana AKP iktidarı tarafından yönetilen Türkiye’nin görünümü şöyle:

* 2010 yılında işsizlik oranı yüzde 11.2. Tarım dışı sektörde 2010 yılı itibarıyla kayıt dışı istihdam oranı yüzde 29.1.

* İşgücünün eğitim düzeyi düşük. Temel bilgi ve becerileri yeterli değil. (PİSA testinde OECD’de 31. sıra.)

* Eğitime ayrılan kamu harcamaları düşük. (Türkiye GSYİH yüzde 2.81, OECD ortalaması yüzde 6)

* Okullaşma oranları yeterli seviyede değil. (Okulöncesi eğitim yüzde 43.10, AB’de yüzde 86, OECD’de yüzde 78.9)

* Ortaöğretimde mesleki eğitime katılım düzeyi AB ve OECD’nin gerisinde. (2010-2011 yılı itibarıyla Türkiye yüzde 46.34, OECD yüzde 47.8)

* Hayat boyu öğrenme faliyetleri yetersiz. (Türkiye ortalaması yüzde 2, AB ortalaması yüzde 11)

* Yabancı dil eğitimi yetersiz. Mesleki rehberlik ve danışmanlık hizmetleri yetersiz. Stajlar etkin değil. Aktif İşgücü Programları Projesi (AİPP) harcamaları yetersiz.

* İŞKUR’un kurumsal ka-pasitesi yetersiz. İl istihdam ve eğitim kurulları etkin değil.

* Dünya Bankası tarafından yayımlanan 2010 İş Yapma Kolaylığı Raporu’nda Türkiye, işçi istihdam etme kriterleri açısından 183 ülke arasında 145. sırada.

* Kadınların, gençlerin ve özürlülerin işgücüne katılım oranı çok düşük. Kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 27.6. Gençlerin (15-24 yaş grubu) işgücüne katılım oranı yüzde 38.3. Özürlülerin işgücüne katılımı yüzde 22.

* Türkiye’de uzun süreli işsizlerin toplam işsizlere oranı, 2010 itibarıyla yaklaşık yüzde 24.

* Kamu sektöründe 29 bin 693 özürlü memur açık kontenjanı, kamu ve özel sektörde de 24 bin 369 özürlü işçi açık kontenjanı var.

* İşsizlere, iş arama sürecinde İŞKUR tarafından verilen kurumsal destekler yetersiz.

* Türkiye’de sosyal harcamaların GSYH’ye oranı AB ortalamasına göre düşük.

* İşsizlik ödeneği alanların toplam işsizlere oranı 2010 yılında yüzde 10.8 seviyesinde.

Cumhuriyet