Maizière, ''Şu aşamada Türkiye'ye yapılacak ziyaretlerin iptal edilmesi için hiçbir neden görmediğimizi belirtmek istiyorum. Alman İçişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde belirtilen belli kriz bölgelerine gidilmemesi uyarıları dışında Türkiye'ye gelmek isteyen herkesin, gelme konusunda içinin rahat olmasını ifade etmek istiyorum'' dedi.

''BU SALDIRIYI KINADIĞIMIZI İFADE EDİYORUZ VE YASINI TUTUYORUZ''

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maizière konuşmasının başında saldırıyla ilgili derin üzüntü duyduklarını belirterek şunları kaydetti:

Bu saldırı insanlığa karşı yapılmıştır. Bugün buraya gelerek bu saldırıyı kınadığımızı ifade ediyoruz ve yasını tutuyoruz. Hayatını kaybedenlere ve ailelerine başsağlığı diliyoruz, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Türk hükümetine ve Türk yetkililerine, dünden beri yardım eden sayısız kurum ve kuruluşa yürekten teşekkürlerimizi ifade etmek istiyorum. Çünkü gösterdikleri tutum ve duyarlılıktan dolayı. Daha sonra hastanede bulunan yaralıları ziyaret edeceğiz, olay yerini göreceğiz ve Türk mevkidaşıma soruşturma çerçevesinde çıkan tüm sonuçları bulguları paylaşmaya hazır olduklarını belirttiği için ayrıca teşekkür etmek istiyorum.

''TÜRKİYE'YE YAPILACAK ZİYARETLERİN İPTAL EDİLMESİ İÇİN HİÇ BİR NEDEN GÖRMEDİĞİMİZ BELİRTMEK İSTİYORUM''

Alman İçişleri Bakanı, ''Şu anda yürütülen soruşturma çerçevesinde doğrudan doğruya Alman vatandaşlarını hedef alarak yapıldığı konusu da hiç bir ip ucu bulunmamaktadır. Şu aşamada Türkiye'ye yapılacak ziyaretlerin iptal edilmesi için hiçbir neden görmediğimizi belirtmek istiyorum. Alman İçişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde belirtilen belli kriz bölgelerine gidilmemesi uyarıları dışında Türkiye'ye gelmek isteyen herkesin, gelme konusunda içinin rahat olmasını ifade etmek istiyorum. Terör karşısında geri adım atmayacağız. Terörle karşı mücadeleye devam ettiğimiz gibi siyasi çözümler bulma konusundaki çabalarımızı devam edeceğiz. Aynı zamanda yaşadığımız özgürlüğe önem veren tutumumuzdan vazgeçmeyeceğiz'' diye konuştu.

''İKİ ÜLKE ARASINDA İŞBİRLİĞİNİ BOZMAK VEYA HERHANGİ BİR ŞEKİLDE ZEDELEMEKSE BAŞARISIZ OLMUŞLARDIR''

Alman Bakan Thomas de Maizière, gelecek hafta İçişleri Bakanı Ala'nın Almanya'yı ziyaret edeceğini belirterek, ''Gelecek hafta Berlin'de yapılacak görüşmeler çerçevesinde göç, önemli gündem maddelerinden birisi olacaktır. Yasa dışı göç ve bu çerçevede alınacak önlemler son olay karşısında terörle mücadele konusu da ele alınacaktır. Teröristlerin amacı iki ülke arasında işbirliğini bozmak veya herhangi bir şekilde zedelemekse başarısız olmuşlardır. Tam tersine Türkiye ve Almanya iş birliği konusunda daha da birbirine yaklaşmaktadır'' diye konuştu.


''HEDEF KİTLE ARANAN ŞAHISLAR ARASINDA BULUNMAMAKTADIR''

İki bakan açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Efgan Ala, güvenlik zafiyeti ve hayatını kaybedenlerin cenazeleri konusunda işlemlerin yürütülmesiyle ilgili soruya şöyle yanıt verdi:

Cenazelerle ilgili prosedür tamamlanıyor, bugün yaralılarında yakınları da geliyor. Türkiye olarak biz her türlü üzerimize düşen vazifeyi yapacağız. Onlar bizim cenazelerimizdir, acıyı derinden paylaşıyoruz. Biz de cenazelere ilişkin taziyelerimizi sunduk. Ne gerekiyorsa Türkiye yapacaktır. İzin verirlerse hiç bırakmadan Almanya'ya sadece iş birliği içerisinde her türlü imkanı kullanıp gereğini yapacağız. Şimdi de Sayın Başbakanımız geliyorlar. Birlikte, Sayın Almanya İçişleri Bakanımız, ben, Başbakan Yardımcımız ve Sağlık Bakanımız hem ziyaret edeceğiz, yararlılarımızı hem de ne gerekiyorsa yapıp onların istekleri doğrultusunda gerekeni yapacağız. Parmak izi ve bir hafta öncesinde kayıt olduğuna dair sorunuzu doğrudur. Ancak hedef kitle aranan şahıslar arasında bulunmamaktadır. Diğer ülkelerin bize gönderdiği hedef şahıslar arasında şu ana kadarki tespitlerimiz bulunmamaktadır. Bu çerçevede değerlendirmeler yapılıyor. Bundan sonra daha sık bir iş birliği çerçevesinde mücadele yürütülecektir"

''DOĞRUDAN ALMANYA'YI HEDEF ALDIĞI KONUSUNDA SOMUT BİR İP UCU YOK''

Alman Bakan ise ''Yapılan terör saldırısının doğrudan doğruya Almanya'yı hedef almadığı konusunda ip uçları var mı? Olası bir hedef Türkiye ve Almanya arasındaki iş birliği ve ittifak çerçevesinde Türkiye'deki İncirlik hava üssünün kullanıma açılması sonucunu beraberinde getirmiş olabilir mi?'' sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Şu ana kadar yürütülen soruşturma ve inceleme çerçevesinde terör saldırısının doğrudan Almanya'yı hedef aldığı konusunda somut bir ip ucu yok. O nedenle bizim uluslararası terörizme karşı yürüttüğümüz mücadele içinde bir bağlantı kurulması da bu aşamada söz konusu değil. Böyle bir sonuca varmamız mümkün değil. Dünkü terör saldırısının amacı insanlığa karşı yapılan bir saldırı niteliğindedir."
 

Kaynak: HABER7.COM