Booking.com ve benzeri internet siteleri için çözüm arayışı sürüyor. Müşteriye yansımayacak bir mekanizma hazırladıklarını anlatan Maliye Bakanı Ağbal, “Otele internetten rezervasyon yaptırıyorsunuz. Otel, hizmet veren firmaya komisyon ödüyor. Bu aşamada bir vergilendirme olabilir” dedi 

Hatırlanacağı gibi, uluslararası turizm rezervasyon platformu Booking.com’un Türkiye’deki faaliyetleri, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) seyahat acentelerine karşı haksız rekabet gerçekleştiği iddiasıyla yaptığı şikâyetin ardından mart ayında mahkeme kararıyla durdurulmuştu.

İnternet üzerinden ticarete ilave verginin söz konusu olmadığını belirten Ağbal, Türkiye’de para kazanıp vergi vermeyen yabancı şirketlere de Maliye tarafından resen vergi mükellefiyeti yapılabileceğini ve ceza kesilebileceğini bildirdi. Ağbal, internetten reklam, danışmanlık, program indirme gibi alanlara da vergi gelebileceğini açıkladı. Milliyet’e konuşan Ağbal, şunları söyledi:

TÜKETİCİ ÖDEMESİN...

- “Türkiye’de iş yapan uluslararası firmalardan şu anda Türkiye kanunlarına uygun faaliyet yürüten şirketlerimiz var. Fakat bir kısım e - ticaret yapan firmalar, Türkiye’de ticari faaliyet yürütmelerine ve bu ülkede kazanç elde etmiş olmalarına rağmen Türkiye’de vergi mükellefiyeti tesis ettirmiyor.

Bütün e - ticaretin stopaja tabi tutulması değil ama özellikle öne çıkan bazı sektörler açısından bir önerimiz var. Düşüncemiz kesinlikle stopajın tüketiciye yansımayacağı bir mekanizma kurmak. Hizmeti alan müşteriyi vergilendirmek gibi bir niyetimiz yok.

- Mesela turizm sektörü öne çıkan sektörlerden bir tanesi. Bugün bir otelde yer ayırtmak istediğinizde internet sitesine giriyorsunuz, rezervasyonunuzu yaptırıyorsunuz, ödemeyi otelde yapıyorsunuz.

E - ticaret platformunun kendisinde yapmıyorsunuz. Sonra otel işletmesi ücreti sizden tam alıyor, bu hizmeti veren firmaya da komisyon ödemesi yapıyor. Böyle bir durumda komisyon ödemesinin yapıldığı aşamada bir stopaj vergilendirmesi olabilir.

Sektör sektör çalışıyoruz. Gümrükten belli bir meblağa kadar mal sipariş edip getirtebiliyorsunuz. Bunun vergileme kuralları zaten belli. Burada gündeme gelen konu hizmet ticareti. Reklam, konaklama hizmetleri, danışmanlık hizmetleri, program indirme, birtakım şeyler.”

İHALE SİSTEMİ GÖZDEN GEÇECEK

 

 

Askerlerin özel şirket yemeğinden zehirlenmesinin ardından, hükümet ihale mevzuatını masaya yatırıyor. Naci Ağbal, başta gıda olmak üzere kamuya yönelik bütün hizmet ve ürün alımlarının masaya yatırılacağını belirterek, şunları dile getirdi:

n “Bakanlıklardan bize bu yönde talepler zaten var. Şu dengeyi koruyacak bir çalışmanın yapılması gerekiyor: Fiyatla kalite, fiyatla işin sürdürülebilirliği, ürünün dayanıklılığı gibi birçok parametre...

Mevcut kanun bunlara duyarsız demek hatalı olur. Biz bu söylenen kaygılarla ilgili kanunlarla, mesela aşırı düşük teklifler, birçok düzenleme yaptık. Yapacağımız şey şu: Bugün kamuoyunun gündemine gelen konuyu, mevcut uygulamalar çerçevesinde tekrar gözden geçireceğiz. Yapılması gereken ilave düzenleme varsa yapacağız.

TSE STANDARDI ŞART

Bir gözden geçireceğiz; bakalım mevcut düzenlemedeki yetersizliklerden ya da boşluklardan mı kaynaklanıyor, uygulamadan mı kaynaklanıyor? Belki de basit bir yönetmelik değişikliğiyle çözülecek bir konu olarak karşımıza çıkabilir. Bazen de bir kanun yapmak gerekebilir. İnsan sağlığını etkileyebilecek mal temininde birincil öncelik, insan sağlığına uygun bir malın tedarik edilmesi.

- Normalde bütün kamu kurumları kamu ihale kanunu çerçevesinde temin ediyor. Bir kamu kurumu mala ihtiyaç duyduğunda ilan yapar, şartnamede uygun görülen şartları taşıyan malları temin eden firmalar arasında fiyat yönünden en düşük verene ihaleyi yapar.

Esas olan kamu ihtiyaçlarının en düşük maliyetle karşılanması, Bu hiçbir şekilde bozuk, kalitesiz, vasıfları standartlara uymayan malların alımı anlamına gelmez.. TSE standardı olmayan bir mal alamazsınız. Gıdada böyle.

- Kamuda gıda dâhil bütün alımlarda diğer mevzuattaki standartları sağlamak zorunda… İki ürün var rafta ikisi de asgari standartları sağlıyor. Ancak eliniz sağdaki ürüne uzanıyor. Niye? Kalite, güven, marka algısı var. O firmada o algıyı üretmek için bihayli yatırım yapmış. Asgari standart üzerinde ilave özellikler taşıyor. O ürünü daha fazla para verebiliyorsunuz. Bizim ihale kanunu kalite, marka seçimi yapamıyor. Asgari özellikleri taşıyorsa fiyat yönünden değerlendiriliyor.”

TÜRKİYE’DE KAZANIYORSA...

 

- “Geçen yıl yapılan yasal düzenleme ile Bakanlar Kurulu elektronik ticarette Türkiye’de temsilcisi, işyeri bulunmayanlar bakımından stopaj getirmeye yetkilendirildi.

 

Türkiye’de vergi mükellefi olmayanlara yönelik vergi düzenlenmesi yapabilir. Türkiye’de para kazanıyorlarsa burada vergi ödemeleri gerekiyor. Resen mükellefiyet tesis edebiliyoruz. Bir mükellef, ticaret yaptığı halde vergi dairesine gelip mükellefeyit tesis ettirmesi gerekirken ettirmemişse, ve o ticari faaliyete devam ediyorsa, Maliye Bakanlığı’nın yetkili birimleri bunu tespit altına alıp raporlaştırdıktan sonra Gelir İdaresi resen, mükellefin talebi olmasa bile mükellefiyet tesis edebiliyor. Herkes için geçerli, yerlisi yabancısı yok bunun.

 

Şu anda arkadaşlar bunun çalışmasını yürütüyor. Böyle bir durumda kişi beyaame vermemişse her beyan

Kaynak: HABER7.COM