Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, belediye başkanlarıyla İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde ‘kentsel dönüşüm’ konulu toplantıda bir araya geldi. Özhaseki, Türkiye genelinde 1999’dan önce yapılan 15 milyon binanın da en az yarısının yenilenmesi gerektiğini duyurdu.

Toplantının, Zeytinburnu’da kentsel dönüşüm kapsamında iki yıl önce boşaltılan yedi katlı binanın 13 Ocak’ta çökmesinden bir gün sonra yapıldı.

Olayda biri çocuk iki kişi hayatını kaybetmiş, belediye başkanı, binanın hak sahiplerinin anlaşamaması nedeniyle yıkılamadığını söylemişti. Binada yaşayan yurttaşlarsa başkanı yalanlamış, kendi aralarında anlaştıklarını ifade etmişlerdi.

İSTANBUL'DA 50 BİN KONUT RİSKLİ

Toplantıdaki konuşmasında İstanbul’daki 19 ilçede 13 milyon metrekarelik 48 bölgenin ‘riskli alan’ ilan edildiğini ifade eden Bakan Özhaseki, “Riskli olarak 50 bin civarında bir yapıdan bahsedebiliyoruz, bağımsız birim olarak bakıldığında bu da 250 bin konut ediyor. Bütün bu çalışmaların hepsi 1 milyon 200 bin kişiyi ilgilendiriyor” bilgisini verdi.
 

Risk bağlamında Türkiye’nin de İstanbul’dan farklı olmadığına vurgu yapan Özhaseki, yurttaşlara kira ve kamulaştırma yardımı olarak 1 milyar liranın üzerinde para harcadıklarını açıkladı.

Özhaseki, 1999 yılından önce yapılan 15 milyon binanın en az yarısının yenilenmesi gerektiğini bildirdi.

‘ÜRKMEMEK ELDE DEĞİL'

İstanbul’daki deprem riskine değinen Özhaseki, “Ürkmemek elde değil” diyerek şunları söyledi: “1939’da Erzincan’dan başlayarak bir çizgi halinde İstanbul’a kadar uzanan bu hattaki depremler yaklaşık 60 yıl sürüyor. Gölcük depreminden de bugüne kadar 17 yıl geçmiş, her gün de risk artıyor. Bir başka özellik, bütün bu depremlerin 7 şiddetinde olması. Bilim adamları, büyük bir ihtimalle 2030 yılına kadar dört ayrı fay hattından İstanbul’da deprem beklendiğini söylüyorlar ve hepsinin de ortak kanaati, 2030’a kadar, yarın da olabilir, 2030’da da olabilir ve şiddeti de 7 civarında olacak.”

http://www.abcgazetesi.com