ANKARA

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Milli kültürel bağımsızlık ekonomik ve teknolojik bağımsızlığın anahtarıdır, kapısıdır, girişidir. Onu elde etmeden diğer alanlarda yükselmemiz, yücelmemiz mümkün değildir." ifadesini kullandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre Kurtulmuş, Ankara Düşünce ve Araştırma Merkezi’nde (ADAM) "Milli Kültür ve Medeniyet" konulu konferans verdi.

Bir ülkenin bağımsız olabilmesi için kültürel bağımsızlığını sağlamak zorunda olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Milli kültürel bağımsızlık ekonomik ve teknolojik bağımsızlığın anahtarıdır, kapısıdır, girişidir. Onu elde etmeden diğer alanlarda yükselmemiz, yücelmemiz mümkün değildir. Olsak olsak mukallit oluruz. Mukallit olan toplumlardan da hiçbir şey olmaz."

Tarihin roman gibi okunamayacağını vurgulayan Kurtulmuş, medeniyet değerlerini özümseyen toplumların gelişebileceğini, ayakta durabileceğini belirtti.

Kurtulmuş, şunları kaydetti:

“Biz tarihi bir roman okur gibi okuyamayız. Geçmiş günlere özenmek için tarih okunmaz. Tarih, kültürü yeniden üretmek için okunur. Tarih bu anlamda bize bugüne değil yarına laf söylesin diye okunur, ders versin diye okunur. Oradaki zenginlikleri, güzellikleri yeniden üretebilelim diye okunur.”

Bakan Kurtulmuş, konferanstan sonra da bir süre sohbet ettiği gençlerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Muhabir: Ahmet Furkan Mercan

Kaynak: AA