Yargılama süreci devam ediyor. 324-325 kişi üzerinden gerekçelerini yazacak mahkeme. Taraflara tebliğ edilecek. Kararlarda hata olduğunu düşünenler temyiz mahkemesine götürecekler. İncelenecek. En nihayetinde kesin hüküm verilene kadar süreç var.  

Delillerin değerlendirilmesi bir Adalet Bakanı olarak benim açımdan mümkün değil. Bu karar önemli bir karar. Bu yargılama önemli bir yargılama. Soruşturma aşaması da çok tartışıldı. Türkiye sivil mahkemede ilk kez bir darbe girişimini yargıladı.”


Ben yargılamanın içerisinde yer alan konuların tartışılmasına kameralar önünde bir değerlendirme sunamam. Yargı organları süreci tamamladıktan sonra hukukçular da tarih de değerlendirecektir.

BABALIK HAKLARININ ELLERİNDEN ALINMASI

Bu hususlar kararın artçıları. Mahkeme yargılamayı yaparken baştan tespit yapmıştır. TCK 2005’te değişti. 2005’ten önce işlenen fiilden dolayı eski yargılama yoksa yargılandığı dönem mi uygulanacaktır. Eski yasa uygulanmıştır. 33. madde var. 5 yılın üzerinde mahkumiyet alanlarla ilgili babalık ve kocalık haklarıyla ilgili madde var orada. Bunun pratikte bir karşılığı olmadığını düşünüyorum. Bunu açık yazmayabilirdi. 33. maddenin 2. fıkrası dese kimse rahatsız olmazdı. Yasa maddesi öyle. 

TUTUKSUZ SANIKLARIN HÜKÜM GİYMESİ

Kamuoyunda bir tartışma var. Spor yazarları, magazin programları yapanlar bu yorumları yapıyor. Yapılan değerlendirmelerin yüzde 90’ı konuya vakıf olmadan yapılan hissi değerlendirmeler. Konuya vakıf olanlar da var. 

Davada işlem gören evrak sayısının 200 binden fazla olduğunu söyleyenler var. Değerlendirme yapmak için zemin müsait değil. Süreç devam ediyor.