İSTANBUL

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Avrasya Tüp Geçişi Projesi ziyareti öncesi, projenin Haydarpaşa'daki merkez ofisine geldi.

Daha sonra Anadolu Yakasından tünele giren Arslan, Avrupa Yakasına kadar geçerek incelemelerde bulundu.

Arslan, deniz yüzeyinin 106,4 metre altından geçen projenin bu anlamda bir rekoru elinde bulundurduğunu dile getirerek, tünelin 12 metrelik çapıyla da rekorun sahibi olduğunu aktardı.

"Bu rekor proje, tarihi yarımadadaki trafiğin İstanbul'u daha fazla yormadan deniz altından Anadolu'ya geçmesini sağlıyor" diyen Arslan, Anadolu'dan Avrupa'ya geçmek isteyenleri ise şehir içinden, 1,5-2 saatlik köprü trafiğinden kurtararak 15 dakikada karşıya geçmelerini sağladığını anlattı.

"En büyük depremde bile hizmet vermeye devam edecek"

Arslan, "Avrasya Tünelinde inşaat olarak yüzde 82'ye geldik. Hedefimiz yıl sonunda tüneli bitirerek İstanbul'un ve İstanbullunun hizmetine sunmak. Normalde 2017'nin temmuz ayında bitirilmesi gereken proje 7 ay erken bitirilmiş olacak. Bu tip devasa projelerde zamanından sonra bitirilme alışkanlığı var. Bu alışkanlık kırılacak." diye konuştu.

Tünelin depreme karşı dayanıklılığına ilişkin Arslan, "İstanbul gibi bir deprem şehrinde 2 bin 500 yılda bir olması olasılığı düşünülen en büyük depremde bile en ufak bir hasar olmadan hizmet vermeye devam edecek. Gerek Marmaray, gerek Avrasya Tüneli depreme dayanıklılık anlamında kimsenin şüphesi olmasın ki; en ufak bir hasar görmeden ayakta, hayatta kalacak projeler. Bu anlamda gerçekten iddialı projeler." ifadelerini kullandı.

"Günde 120 bin araç geçecek"

Tünelin günde 120 bin araca hizmet etmesini öngördüklerini, yılda 40 milyon adet ettiğini dile getiren Arslan, "Yaptığımız çalışmalar gösteriyor ki proje sağlayacağı kolaylıklar sayesinde İstanbullu bu tüneli tercih edecek ve 1-2 yıl içerisinde 120 bin rakamını geçeceğiz" dedi.

Kaynak: AA