İSTANBUL

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Göztepe ile Kazlıçeşme arasında boğazın altında lastikli araç geçişine olanak sağlayan ve 20 Aralık'ta açılışı yapılacak Avrasya Tüneli'nin Harem girişinde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Denizin 106 metre altından geçmesi dolayısıyla dünyada bir ilk olan tünelin bu anlamda rekor kırdığını kaydeden Arslan, şu bilgileri verdi:

"Gerek 13.7 metre çapındaki TBM makinesiyle yine günde ortalama 8-10 metre hızla açılmış bir tünel anlamında bir rekor oluşturuyor. Daha büyük TBM makineleri var dünyada ancak, bu hızla hem yapılmış hem bitmiş hiç bir tünel yok. Bu anlamda da ilk proje. Elbetteki Asya'yı, Avrupa'ya denizin altından kesintisiz şekilde bağlayan 5,4 kilometrelik tüneli Göztepe'den Kazlıçeşme'ye düşünürseniz, toplam yaklaşık 15 kilometrelik bağlantı yollarıyla birlikte önemli bir proje.

"Çift yönlü ücretli olacak"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, bir soru üzerine, tüneli 20 Aralık'ta hizmete açmayı planladıklarını bildirdi.

Tünelin, yap-işlet-devret modelli proje olması nedeniyle çift yönlü ücretli olacağını belirten Arslan, şunları kaydetti:

"Sözleşmemiz gereği 4 dolar artı KDV olacak. Ancak doların yıllık eskalasyonu söz konusu ki, 20 Aralık'ta hesaplamalarını yapacağız. Ücreti, KDV'yi de katarak, her yıl 1 Şubat'taki dolar kuruna göre belirleyeceğiz. Ona göre de insanlarımız elbetteki Türk Lirası ödeyerek ama nakit para değil, HGS, OGS sistemleri de burada entegre olarak çalışacak. Ücret dolar kuruna endeksli olarak yılda bir revize edilecek."

Tüneldeki hız sınırının saatte 70 kilometre olacağını anlatan Arslan, "Beklediğimiz 120-130 bin aracın geçmesi ki, bütün çalışmalarımız bunu gösteriyor. Bu kadar aracın rahatlıkla geçebileceği şekilde planlama yapıyoruz. İki gidiş, iki geliş olması hasebiyle de gişelerdeki ücret alımı veya HGS, OGS geçişi, bu iki şeritle entegre olacak şekilde olacağından sıkışıklık olmadan belli bir akışla sağlamış olacağız." diye konuştu.

Muhabir: Murat Eğilmez,Etem Geylan,Sefa Mutlu

Kaynak: AA