İSTANBUL

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul'da yeni havalimanı inşaatında incelemelerde bulunduktan sonra yapımı devam eden Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne geldi. Arslan, burada yetkililerden bilgi aldıktan sonra, inşaat alanında incelemelerde bulundu.

Bakan Arslan, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Bakanlık görevi verildikten sonra şantiye sahalarını gezmeyi ve işlerle ilgili yerinde bilgi almayı düstur edindiklerini belirterek, sorunları sahada çözdüklerini söyledi.

Projenin ülke için önemine değinen Arslan, 59 metreyle dünyanın en geniş açıklıktaki köprüsü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün 2'si demiryoluna ait olmak üzere 10 şeritli olacağı bilgisini verdi.

Köprü hakkında istatistiksel bilgiler veren Arslan, iki kıtayı birleştiren İstanbul'a dünya rekoru kıran projeler yakıştığını aktardı.

"Bizim birinci önceliğimiz insanımıza hizmet edecek projeler yapmak"

Ahmet Arslan, köprü ve bağlantı yollarında çok ağaç kesildiğini dair eleştiriler bulunduğunu hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"'Ağaç kesiliyor, çevreye duyarlı değil' diye çok tartışıldı. Bizim birinci önceliğimiz insanımıza hizmet edecek projeler yapmak, insanımıza hizmet edecek projeleri yaparken insanımızın geleceğini korumak adına çevre hassasiyeti göstermek ve bizi gelecekte daha iyi noktalara taşıyacak projeler geliştirmek. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü ile birlikte yaptığımız çalışmada bu güzergahta 381 bin adet ağacın kesilmesi veya nakledilmesi zorunda kalınmış. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile yaptığımız protokole göre 5 misli ağaç dikmemiz gerekiyor yani yaklaşık 1 milyon 900 bin adet. Biz bugüne kadar yüklenicimizle birlikte 2 milyonun üzerinde ağaç diktik fiilen. Ancak bununla da yetinmiyoruz. Bu kadar güzel ve devasa projeyi yapıyorsanız bunun yanında çok güzel bağlantı yolları ve peyzajlarını yapıyorsanız peyzaj alanının dışında kalan yerleri de güzelleştirmek bizim çevreye olan hassasiyetimiz ve duyarlılığımız anlamında çok önemsediğimiz bir şey. Bu kapsamda yaklaşık 1,5 milyon adet ilave ağaç dikeceğiz."

"Kalan 15 kişiye ikramiye ödemeleri yapılacak"

Bütün çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü dile getiren Arslan, 26 Ağustos'ta açılışın gerçekleşeceğini söyledi.

Bakan Arslan, projenin bugünlere gelmesi dolayısıyla başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Başbakan Binali Yıldırım'a, bakanlık çalışanlarına, yüklenici firmalara ve işçilere teşekkür etti.

Arslan, köprünün son tabliyesinin yerleştirilmesi töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözünü aldığı ikramiyelerin 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nde görev alan 3 bin 418 işçiye yüklenici konsorsiyum tarafından ödendiğini dile getirdi.

Bu sırada orada bulunan birkaç işçi Arslan'a hitaben ikramiyelerini alamadığını söyledi.

Bu durum üzerine yüklenici firma yetkilileriyle konuşan Arslan, "Özellikle SSK güvencesi adına şirkette çalışan bütün personelin kayıtları var. Bu anlamda kendilerine ödeme yapıldı. Ancak başka bir yerde çalışıp da sosyal güvenlik kaydına ulaşılamadığı için ödeme yapılamayan 15 kişi var. Kayıtlarına erişilemediği için ödeme yapılamayan 15 kişiye hemen ödeme yapılacak." diye konuştu.

Bakan Arslan işçilerle iftar yaptı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, açıklamanın ardından köprü üzerinde incelemelerini sürdürdü ve işçilerle fotoğraf çektirdi.

Arslan, daha sonra köprü üzerinde işçilerle iftar yaptı.

Muhabir: Uğur Aslanhan

Kaynak: AA