Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ADM ve GDZ Elektrik Dağıtım şirketlerinin Çağrı Merkezi açılış törenine katılmak üzere Denizli'ye geldi. Bakanlar, öncesinde Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı ve AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Albayrak'a, AK Parti'yi ziyaretinde 'Yatağan Palası' hediye edildi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak daha sonra İzmir, Manisa, Aydın, Denizli ve Muğla'nın elektrik dağıtımını üstlenen Bereket Enerji Grubu'na bağlı ADM ve GDZ Dağıtım şirketlerinin 400 kişinin istihdam edildiği Çağrı Merkezi'nin açılış törenine katıldı.

'2 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK'

Törende konuşan Bakan Berat Albayrak, "Geçtiğimiz 14 yılda Türkiye'de Ak Parti iktidarı döneminde enerji sektöründe çok büyük bir başarı hikayesi ortaya koyduk. Büyük yatırımlar ortaya koyduk, büyük temeller attık, önemli adımlar içerisindeyiz. Bu da beraberinde Türkiye'de özellikle enerji sektöründeki altyapı ihtiyacıyla alakalı büyük talepleri de beraberinde getiriyor. Dünyada Çin'den sonra enerji büyümesi ikinci sırada olan bir ülkeden bahsediyoruz. Her yıl yaklaşık yüzde 4.5- 5 büyüyen bir enerji sektörümüz var. Türkiye'nin büyümesi ekonomiyle eşgüdümlü devam ediyor. Bu beraberinde yatırım ve bu yatırımın sistematik kurumsallaşması ve halka müşteri memnuniyeti şekliyle dönmesini getiriyor. Bu yıl itibariyle biz çok önemli kararlar aldık. Bu karlardan bir tanesi bugün açılışını yaptığımız Türkiye'de 9 merkezde yılsonuna kadar açılışlarını tamamlayacağız. Yaklaşık 2 bin kişiden fazla istihdam üreteceğimiz Çağrı Merkezleridir. Bunun diğer ayağı teknik personel ihtiyacı ile ilgili yaklaşık 4-5 milyar önümüzdeki yıla kadar yeni bir istihdam oluşturacak, yine müşteri memnuniyetini olumlu yönde etkileyecek sıkıntılara arızalara çok pozitif şekilde hızlı şekilde yaklaşacak yeni bir yapılanma" diye konuştu.

'2020 YILINA KADAR ENERJİDE STRATEJİK ADIMLAR ATACAĞIZ'

Türkiye'nin enerjide 2020 yılına kadar önemli stratejik adımlar atacağını belirten Albayrak, şöyle devam etti:

"Elektrik dağıtım sektörü enerji sektöründe yaklaşık 40 milyon haneye dokunması itibariyle çok hayati bir sektör. Türkiye'mizin bu büyümesinin yanında altyapı ihtiyacına ve bu ihtiyacın karşılamak için çok yoğun bir yatırım hamlası ve bu yatırım hamlesini hayata geçirmesi için önümüzde birkaç yıl var. 2020'ye kadar çok stratejik adımlar atacağız. Çünkü öyle bir ülkeden bahsediyoruz ki; bundan 30 yıl önce şebeke sistem iletim dağıtım altyapısı, o günkü 20 bin megawat ihtiyacı karşılayacak düzeydeyken bugün iktidara geldiğimizde 30 küsur bin megawatt, bugün itibariyle 78 bin megawatt'ı geçmiş. Sadece nüfusun artmasıyla değil bireysel birim tüketimde de talebini her geçen gün artıran bir ülkeden bahsediyoruz. Bununla ilgili bir çok yatırım ve bu yatırımın takibi, denetlenmesi ve performans sistemine dayalı 21 dağıtım bölgesinin yakın takibi sürecini başlattık. Bunun ayaklarından bir tanesi olan halkımızın şikayetlerini dile getireceği en önemli merkezlerden bir tanesi olan çağrı merkezleri, kişi başına çağrı merkezi çalışanı adedi başına düşen abone sayısı oranlarını Avrupa standartlarına çekmek için çok yoğun bir istihdamla bu süreci başlattık. Kriterlerimiz belliydi, mayıs ayında bunu çok açık bir şekilde ifade ettik. 21 dağıtım bölgesinde sistematik ve kurumsal yapısı itibariyle Avrupa mükemmellik katile ödülünü alabilecek düzeyde kurumsal özel sektör dönüşümünü gerçekleştireceğiz. Bu dönüşümü gerçekleştiren ilk firma da dileğimiz odur AYDEM olur, ödül aldığında da inşallah biz de yanında oluruz." 'VİZYONUMUZ ÜÇ-BEŞ YIL DEĞİL'

Enerji sektörünün sadece elektrik dağıtımı olmadığını belirten Bakan Albayrak, şunları söyledi:

"Enerji sektörü sadece elektrik dağıtımı değil. Enerjinin her alanıyla önümüzdeki dönem çok önemli yatırımlara, önemli dönüşümlere imza atacağımız her geçen gün yenisine şahit olacağımız bir süreç. Türkiye, büyümesinden ekonomisinden, yatırımından, buna dayalı enerji sektörünü geliştirmesinden vazgeçemez. Bunu yapmak için her zamankinden çok daha fazla çalışmak zorundayız. Bakanlık olarak bu şuurdan hareketle doğalgaz sektörü, enerji üretim sektörü, madencilik başta olmak üzere yerli ve yenilenebilir dönüşümü çok kısa sürede atacağımız adımlarla bir çerçevede hayata geçiriyoruz. Yıl sonuna doğru yerli ve yenilenebilir stratejinin ilk ayağı olarak yerli kömürle ilgili ilk ihalemizi, güneş ihalemizi yaparak Türkiye'nin sadece yerli kaynaklarını yüksük derece kullandığı değil aynı zamanda bir üretim AR-GE merkezi bölgede olması noktasında bir ilk gerçekleştirecek ilk adımları atacağız. 2023'ün, 2071'in Türkiye'sinden bahsediyorsak, ufkumuzu ve vizyonumuzu 1 yıl 3 yıl değil 10 yıl 50 yıl sonrasına dikmemiz lazım."

'TÜRKİYE 15 TEMMUZ'DA MİLAT YAŞADI'

Türkiye'nin 15 Temmuz'dan sonra büyük bir milat yaşadığını belirten Albayrak, "Türkiye 15 Temmuz'da çok büyük bir milat yaşadı. Siyasi, ekonomik, kültür olarak çok şeyden belki bahsedebiliriz. 15 Temmuz kelimelerin tükendiği, 79 milyon insanımızın halle, ülkesine, demokrasisine, kendi iradesine canını hiçe sayma pahasına nasıl bir cesaretle sahip çıktığını bütün dünyaya haykırdığı bir tarih olarak deftere geçti. Darbeyi tersine çevirme rekorunu kırdınız dedi yabancı ülke bakanı. Bu sorumluluk bize farklı veballer, ufuklar yüklüyor. Bunun sonuna kadar farkındayız. Farkında olduğumuz gerçeği hiç bir şeyle paha biçilemez düzey bizim için. Mücadele bitmeyecek. Çalışmak, tüm kazanımlarımızı daha ileriye taşıma noktasından her zamankinden daha dikkatli ve şuurlu bir şekilde daha çok çalışmaya ve mücadeleye çalışma azmimiz bitmeyecek. Birileri felaket tellallığı, algı operasyonu hiç buna kulak asmayın. Birileri şunu demiş, birileri bir operasyon yapmaya çalışıyor. Boş verin bunlara. Biz işimize, önümüze bakacağız. Hakikat gerçekliği içerisinde sonuna kadar bu mücadelemizde uyanık bilinçli ve dikkatli ve teyakkuz halinde olarak Türkiye'nin bu küresel ve bölgesel tarihi bir kırılmanın yaşandığı bu iklimde rolünün her zamankinden daha büyük bir sorumlulukla taşımaya devam edeceğiz. Kim ne yaparsa yapsın" diye konuştu.

'VIZ GELİR, TIRIS GİDER'

Türkiye'nin ekonomik göstergelerinin de iyi olduğunu belirten Albayrak, şöyle devam etti:

"Ekonomi olarak durum ortada. Birileri notunu indirmiş, diğeri kaldırmış, o yazı yazmış, bu açıklama yapmış. Vız gelir tırıs gider. Emin olun. Bir iktisatçı gözüyle söyleyeyim size. 3 tane temel dinamik vardır. Para, maliye politikaları ve siyasi istikrar. Bu üçünün kesiştiği iklim ekonomik iklim ekonomik açıdan sağlamdır, değildir sorusunun muhatabıdır. Türkiye para politikalarında her geçen gün daha istikrarlı yoluna devam ediyor. Mali disiplinden taviz vermeden 14 yıldır, her geçen gün daha da güçlenerek devam ediyor. Bugün Avrupa'nın borç stoku yüzde 80'lerde. Türkiye, yüzde 30'larda. Bütçe açığı Avrupa'da çoğu yüzde 3'ünün üzerinde. Türkiye'de yüzde 1'lerde. Bütçe disiplininde taviz yok. İhracat, üretim, istihdam, 2008 dünya finansal tarihinin en büyük krizinin yaşandığı krizinin yaşandığı iklimde son 7-8 yılda milyonlarca ek istihdam üretmiş. Büyümeye devam ediyoruz, edeceğiz. Siyasal istikrar. Belki de dünyada son 14 yılda bu kadar güçlü bir siyasi istikrarlı bir dönem başka bir ülkede yaşanmadı. Sapasağlam ve güçlü duruşuna devam ediyor. Bunun anlamı algı operasyonuna dayalı kim ne yaparsa yapsın, ülke olarak büyümeye güçlü duruşumuza devam edeceğiz. Kimse kimseyi kandıramaz. Bütün bu oyunun farkındayız elhamdülillah. Türkiye'nin küresel oyunun içerisinde bölgedeki en güvenilir, en istikrarlı partner olmaya devam edecek. Ekonomisiyle, yetişmiş işgücüyle gelişen altyapısı ve rekabetçi ekonomisiyle bölgede ve dünyada her geçen gün eşsiz rolünü pekiştirmeye devam edecek."

'KÜRESEL RESİM İÇERİSİNDE BÜYÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Türkiye'nin terörle mücadelesinin devam edeceğini belirten Berat Albayrak, "Kendimizi yaşananlardan soyutlayamayız. Tüm bu yaşanan sıkıntılar bizi güçlendirmeye devam edecek. En zor zamanda ve iklimde güçlü duruşumuzu gösterdiğimiz sürece diğer zamanları düşünemiyorum bile. Dünyanın en tehlikeli terör örgütleriyle aynı zamanda mücadele ediyoruz. IŞID, DAEŞ, YPG, PYD, FETÖ bir tarafta, PKK, KCK bir tarafta, ülke olarak tüm Batı ülkeleri dahil, dünyadaki bir çok ülke dahil, böyle bir cenderenin içerisinde bugünkü mücadeleyi verip başarılı olma noktasında duruşu, birlik ve beraberlik içerisinde gösteren bir millet ve devlet yok. Bundan büyük bir varlığımız değerimiz yok. Böyle bakmak lazım. Tüm bu küresel resim içerisinde çok çalışmaya büyümeye devam edeceğiz. Halkımız müsterih olsun. Bugünümüzün dünümüzden daha iyiydi, yarınımız da bugünden daha iyi olacak. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

ZEYBEKCİ'DEN '15 TEMMUZ' HATIRLATMASI

Törende konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise AYDEM'in 15 Temmuz darbe girişiminde Çardak'tan Ankara'ya 520 komandonun kargo uçağıyla gönderilmesinin engellenmesinde, havaalanının elektriğinin kesilmesinde, koordineli çalışarak önemli bir görev üstlendiğini söyledi. 15 Temmuz'da Türk milletinin iradesiyle demokrasi tarihine altın harflerle geçecek bir tarih yazdığını belirten Zeybekci,şunları söyledi:

"Türkiye dünyanın 18., Avrupa'nın 7. büyük ekonomisi. 50 milyar dolarlık hizmet ihracatıyla bu alanda dünyada ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Bu ülkenin etrafındaki coğrafyada önemli dizaynların yapıldığı, kararların alındığı, paylaşımların yapıldığı bir zaman dilimini yaşıyoruz. 15 Temmuz, demokrasi tarihine altın harflerle yazılan tarihi bir gündür. 15 Temmuz'da bir ihanet yaşanmıştır ancak ertesi sabah bu ülkede dünya demokrasi tarihinde altın harflerle bir destan yazılmıştır. Türkiye'nin gücüne inanan millet, 15 Temmuz gecesi nasıl demokrasiye el koyduysa piyasalara da el koydu. Pazartesi günü sabah Türkiye'de bankacılık sistemi tüm dünya ile entegre bir şekilde çalıştı. Merkez Bankası bir sent bile piyasaya sürmeden dolar rayına oturdu. Faiz 8.55'ten 9.40'a kadar çıktı. Bugün ise 8.50'nin altına doğru zorluyor."

'TÜRKİYE EKONOMİSİ ARTIK ESKİSİ GİBİ DEĞİL'



'O KİŞİLERİN ELEKTRİĞİ KESİLMEYECEK'

Törende konuşan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, cihaza bağlı yaşayanların elektriğinin kesilemeyeceğini söyledi. Yılmaz, "Elektrikli cihazlara bağlı olarak yaşamını sürdüren ve borcundan dolayı kesinti söz konusu olabilecek tüketicilerimizin elektriğinin kesilmemesini hedefliyoruz. Bu abonelere borçlarını taksitlendirme olanağı sunulacak ve bu tip mağduriyetlerin önüne geçilecek" diye konuştu.

Bereket Enerji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı da yaptığı konuşmada, grup olarak sadece elektrik üretiminde değil dağıtımında özel şirketlerin önemli görevler üstlendiğini söyledi.

ÇAĞRI ALDI

Konuşmaların ardından 400 kişinin istihdam edildiği Çağrı Merkezi'nin kurdelesini iki bakan ve protokol üyeleriyle birlikte kesti. İki bakan daha sonra, Çağrı Merkezi'ni gezerek bilgi aldı.

Bakan Berat Albayrak, merkezde bir vatandaşın çağrısına yanıt verdi. Kendisini Berat olarak tanıtan Albayrak, müşteriye sorununun giderileceğini söyledi. Bakan Albayrak ve Zeybekci açılışın ardından Ankara'ya hareket etti.

Kaynak: DHA