MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AK Parti'nin anayasa hazırlık metni üzerindeki çalışmaları dikkatli ve 'kılı kırk yaran' bir değerlendirmeyle yaptıklarını belirterek, "Meselemiz kimin hangi makam ve statüye kavuşmayı hedeflediği hiç değildir. Anayasa değişikliği ile ilgili çalışmalar sonlandıktan sonra gerekirse milletimizden görüş almaktan çekinmeyelim. MHP daha önce açıkladığı anayasal kapsamdaki kırmızı çizgilerine, ilke ve esaslarına bağlı olmak şartıyla milleti ve ülkesi için her olumlu, her anlamlı teşebbüse zaten vardır ve çoktan hazırdır. Bu süreçte CHP naz etmemeli, kapris yapmamalı, geri durmamalıdır. Başbakan'a kapıları açıksa teklifi bir de biz görelim diyorlarsa, buyursunlar kafa kafaya verelim, el ele omuz omuza gönül gönüle fiili açmazı giderelim" dedi.


MHP lideri Bahçeli, partisinin grup toplantısında konuştu. Bahçeli, Başbakan Binali Yıldırım ile geçtiğimiz hafta anayasa değişikliği için yaptıkları görüşmeyi anımsatarak, şu açıklamalarda bulundu:


"Anayasa konusunda inisiyatif almamız , fiili dağınıklık ve çarpıklığı çözme irademiz biliniz ki yalnızca Türkiye ve Türk milletinin geleceğini kurtarmak içindir. Hukuksuz bir devlet olmaz. Hukuk yoksa demokrasi devlet askıda ve raftadır. Türkiye'nin adım adım feci akıbete uğramasını istemiyorsak devreye girmeli, tedbir almalıyız. Uzlaşalım, konuşalım ülke ve millet için çıkar bir yol bulalım. Türk milletinin acı ve kayıplarına ortak akıl ve milli bir şuurla engel olalım dahası olmak zorundayız. Bizim meselemiz kimin ne olacağı değildir. Meselemiz kimin hangi makam ve statüye kavuşmayı hedeflediği hiç değildir. Geçen hafta Başbakan Binali Yıldırım ile yaptığımız görüşme verimli geçmiştir. Anayasa değişikliği konusundaki düşüncelerini makul ve müspet bulduğumuzu açıklamıştım. Biz bir yol gösteriyoruz milletimizin ağrıyan başına şifa olalım istiyoruz ve yaklaşan tehlikeleri hissedip şimdiden öngörüyoruz. 15 Temmuz'dan sonra bambaşka bir Türkiye vardır. Ağa girdikten sonra aklı başına gelen balık gibi olmayalım, iş işten geçtikten sonra ah vah etmeyelim, nitekim bugünden henüz vakit varken Türkiye'nin önünü açalım. Anayasa değişikliği ile ilgili çalışmalar sonlandıktan sonra gerekirse milletimizden görüş almaktan çekinmeyelim. Bundan korkmayalım. Son yurdumuzun üzerinde karar ve kabus bulutları dolaşıyor. Bunu görmek durumundayız. Devlet çarkı ağır aksak dönüyor, yönetimdeki fiili sakatlık bir tek kişiyi sivriltmekle kalmıyor geleceğimizi de rehin altına alıyor"


"BUYURSUNLAR EL ELE, GÖNÜL GÖNÜLE FİİLİ AÇMAZI GİDERELİM"


MHP Genel Başkanı Bahçeli, AK Parti'nin getirdiği anayasa hazırlık metni üzerindeki çalışmaları dikkatli ve detaylı bir değerlendirmeyle yaptıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu: "Türk milleti 15 Temmuz FETÖ kalkışması gibi rezil bir ihanete nadir şahit olmuştur. Gayemiz bu tip düşmanlıkların tekrarına mani olmaktır. İstiklalimiz iktidar ve imtiyaz kaybetme korkusuyla değil, kucaklaşma, dayanışma ortak değer ve milli gerçeklerle buluşmayla teminat altına alınacaktır. Bu nedenle Türk siyaseti ucuz hesap yapmadan çatışma ve çekişmeye kapılmadan Türkiye'nin ana meselelerine çözüm getirmeye mecburdur. Boş çuvalın ayakta durmayacağını, böyle gelse de böyle gitmeyeceğini herkes anlamalıdır. MHP daha önce açıkladığı anayasal kapsamdaki kırmızı çizgilerine, ilke ve esaslarına bağlı olmak şartıyla milleti ve ülkesi için her olumlu, her anlamlı teşebbüse zaten vardır ve çoktan hazırdır. Aklımıza geleni işlemiyoruz, her ağacı taşlamıyoruz, yalnızca Türkiye rahatlasın huzur bulsun devlet ebed müddet ruhu yaşasın diyoruz. AKP'nin anayasa hazırlık metni tarafımıza resmen iletilmiştir. Parti olarak söz konusu metin üzerindeki çalışmalarımızı çok dikkatli, detaylı ve kılı kırk yaran bir değerlendirme ile yapıyoruz. Katıldığımız ve katılmadığımız maddeleri tek tek belirliyoruz. Ardından partiler arasında kurulacak bir komisyonda üzerinde mutabık kaldığımız değişiklik önerilerini süratle ve en kısa sürede Meclis Genel Kurulu'na getirmeyi umuyor ve bunu amaçlıyoruz. Sonrası TBMM'nin ve milletimizin muazzam iradesine kalmıştır. Bu süreçte CHP naz etmemeli, kapris yapmamalı geri durmamalıdır. Başbakan'a kapıları açıksa teklifi bir de biz görelim diyorlarsa, buyursunlar kafa kafaya verelim, el ele omuz omuza gönül gönüle fiili açmazı giderelim. Milletimizin sorunlarına beraberce eğilelim. Gelin Türkiye'yi kamburlarından birlikte kurtaralım. Türk milletinin asıl gündemine odaklanmak için karşımızdaki engelleri birer birer yıkalım. barikatları teker teker aşalım. İstersek önyargısız bir araya gelirsek başaracağımızdan katiyen şüphem yoktur"

"METİNDE 'CUMHURBAŞKANI' DİYE GEÇİYOR"


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AK Parti'nin anayasa teklifine ilişkin 'Size gelen metinde cumhurbaşkanlığı ifadesi mi yoksa başkanlık ifadesi mi var? Sistemin adı ne olacak?' sorusuna "Metinde cumhurbaşkanı diye geçiyor" diye yanıt verdi.


MHP lideri Bahçeli, partisinin grup toplantısı sonrasında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. AK Parti'nin hazırladığı anayasa metni için kullandığı 'makul ve müspet' ifadesinden ne anlaşılması gerektiği sorulan Bahçeli, "Tabi her şeyin yerinde ve zamanında konuşmak gerekiyor. Şu an Sayın Başbakan ile olan görüşmelerimizde değerlendirmeler bize ülkemiz açısından makul ve mantıklı gelmiştir. Şimdi de kendi düşünceleri doğrultusunda hazırlamış oldukları bir anayasa değişikliği metnini MHP'nin incelemesine bırakmışlardır. MHP de geçmişte olduğu gibi bir anayasa komisyonuna verdiği üyesi olan Afyon Milletvekili Mehmet Parsak Beyin ve arkadaşlarının incelemesine göndermek suretiyle gözden geçirmeyi ve kısa zamanda da MHP'nin görüş ve düşüncelerini AKP'ye ulaştırmayı düşünmektedir. O aşamaya gelince zannediyorum en doğrusunu önümüzdeki günlerde göreceksiniz" diye konuştu.


"MEHMET PARSAK'I GÖREVLENDİREREK ÇALIŞMALARA KATKI SAĞLARIZ"


MHP lideri Bahçeli, metnin kaç madde olduğu yönündeki soruyu şöyle yanıtladı: "Genelde bütün anayasa değişikliğini kapsamaktadır. Ancak bunlar içinde en kısa sürede ülkemiz için yararlı olan metinler üzerinde bir öncelik verilmesini de yararlı bulduklarını ifade etmişlerdir. Bizde bu düşünceye katılmışızdır. AKP'nin hazırlamış olduğu metin bize ulaşmıştır. Komisyon üyesi ve hukukçularla üzerinde çalışıyoruz. AKP anayasa ile komisyon kurmayı düşünüyorsa bizde Mehmet Parsak'ı görevlendirerek, çalışmalara katkı sağlarız. Sonuç ne çıkarsa o da Genel Kurul'a gelir inşallah"


"MHP'NİN DÜŞÜNCELERİNİN KORUNDUĞU ZEMİNDE MÜCADELELERİMİZİ SÜRERİZ"


Bir gazetecinin 'Size gelen metinde cumhurbaşkanlığı ifadesi mi yoksa başkanlık ifadesi mi var. Sistemin adı ne olacak?' sorusunu "Metinde cumhurbaşkanı diye geçiyor" diye cevaplandıran Bahçeli, "MHP'nin düşüncelerinin korunduğu bir zeminde biz mücadelelerimizi süreriz. Korunmadığı zaman bizim orada ne işimiz var" ifadelerini kullandı.


Grup konuşmasında yeni anayasa konusunda CHP'ye çağrıda bulunmasının anımsatılması üzerine MHP lideri Bahçeli, şu açıklamalarda bulundu: "Sayın Kemal Kılıçdaroğlu Bey, AKP ile görüşmeye açık çağrıda bulundu. Bu doğrudur karşılıklı kutuplaşma, ceh3pleşme yerine bir araya gelmelerinde Sayın Başbakan ile CHP'nin genel başkanının bir araya gelip bizim ile yapılan görüşmeler gibi bir değerlendirmede bulunmaları ülkemiz için yararlı olur. CHP'de bugüne kadar savunduğu düşünceleri ile anayasa değişiklinden yana tavır ortaya koyuyor fakat farklı zeminde düşünceleri olduğu anlaşılıyor. Bunları giderebilmenin bir yolu doğmuş olabilir. O bakımdan Sayın CHP'liler naz etmeyin, gelin konuşun diye söylememin sebebi de orasıdır. Konuşmakta yarar var"

Kaynak: DHA