Geyikli Beldesi'nde 27 yıldan bu yana eczane işleten Şaban Gülhan, 9 bin gün primle 5 Ağustos 2010 tarihinde emekli oldu. Bağ-Kur’un tespit ettiği en üst gelir limitinden emekli olmasına rağmen Gülhan’a 916 lira emekli maaşı bağlandı. Gülhan, kendisi ile aynı durumda 9 bin gün prim ve 24'ncü basamaktan 2003 yılı öncesi emekli olanların bin 600 lira maaş aldığını örnek gösterip, kendisinin 916 TL olan maaşının düzeltilmesi için Çanakkale İş Mahkemesi’nde dava açtı.

İş Mahkemesi, uygulanan mevzuatın aynı gün prim ve aynı basamakta olan kişilerin emekli maaşlarında derin uçurumlar oluşturduğunu belirtti ancak, davacının emekli maaşının 2003 yılı mevzuatına göre doğru bağlandığını belirterek davayı reddetti.  Mahkeme, 2003 yılı maaş bağlama mevzuatının iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yolunun açık olduğuna da karar verdi.

YARGITAY ONADI

Eczacı Gülhan kararı Yargıtay’a taşıdı. Ancak Yargıtay 18 Aralık 2012 tarihinde verdiği kararda, İş Mahkemesi gibi 'mevzuatın Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı, ancak şu an uygulanan mevzuata uygun olduğu'nu belirterek kararı onadı.

ANAYASA MAHKEMESİ'NE TAŞIDI

Eczacı Şaban Gülhan bu kez de 9 Nisan 2013’te Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Gülhan 2003 yılı maaş bağlama mevzuatının iptalini ve 2003 yılından sonra emekli olan tüm Bağ- Kurlu'ların emekli maaşlarının 2000 yılı emeklilerine göre düzeltilmesini istedi. Ancak Anayasa Mahkemesi'nde açılan dava henüz sonuçlanmadı.

CHP'Lİ VEKİLLER KANUN TEKLİFİ VERDİ

Gülhan, avukatı Ömer Şahin ile birlikte Türkiye Emekliler Derneği hukuk danışmanları ve Meclisteki tüm partilerin milletvekilleri ile görüşerek 2003 yılı sonrası emekli olan Bağ-Kurlu'ları ilgilendirecek yasa teklifi için mücadele başlattı. Bu mücadelenin sonunda, CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş ile CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça imzasıyla TBMM Başkanlığı'na Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi ve gerekçesiyle ilgili dilekçe sunuldu.

Teklif edilen ek maddenin yasallaşması halinde 2003 yılından günümüze tüm Bağ-Kur emeklilerinin durumlarının düzeltilmesi anlamına geldiğini belirten Gülhan şöyle dedi:

"Yasasanın TBMM’den geçmemesi durumunda Anayasa Mahkemesi'ndeki dava sürecini bekleyeceğim. Anayasa Mahkemesi mevzuatı iptal etmez ise, yasal son durak olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne müracaat edeceğim."

Gülhan’ın 916 lira olarak bağlanan emekli maaşının zamlarla şu anda bin 329 liraya ulaştığı bildirildi.

Haber Kaynağı: DHA