BÜŞRA ERDAL


Mahkeme, 325 sanığa çeşitli cezalar verirken, bunlara ek olarak 'babalık ile kocalık hak mahrumiyeti' şeklinde hükme vardı. Bu karar, özellikle sanık yakınları tarafından eleştirildi, 'haksız bir karar' olarak kamuoyuna yansıtıldı. Halbuki bu, ceza kanunlarında uygulaması olan ve sanık yakınlarının menfaatine bir düzenleme. Hem ceza hem de medeni hukuk profesörleri, bu uygulamanın sanık yakınlarını korumak için konulduğunu belirtiyor. Balyoz davasında ilk kez gündeme gelmiş gibi kamuoyuna yansıtılan bu durumun aslında hapis cezasıyla sonuçlanan davaların rutini olduğunu vurguluyorlar. 

Balyoz darbe planı, 2002-2003 yılındaki eylemlere dayandığı için yargılama o dönem yürürlükte bulunan ve sanıklar lehine olan 765 sayılı TCK'ya göre yapıldı. Madde 33'te, "Beş seneden ziyade ağır hapse mahkûm olan şahsın ceza müddeti zarfında babalık hakkından ve kocalık sıfatının bahşettiği kanuni haklardan mahrumiyetine de hüküm verilebilir." deniliyor. Şu an yürürlükte olan 5237 sayılı TCK madde 53'te de "seçme ve seçilme ehliyetinden ve diğer siyasî hakları kullanmaktan, velayet hakkından; vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan" mahrumiyet kararı verileceğini düzenleniyor. 

Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku öğretim üyesi Prof. Dr. Mahmut Koca, "medeni hakların kısıtlanması" durumuyla ilgili, "Özellikle velayet, vesayet ve kocalık gibi haklardan yoksunluğun amacı, bu ilişkinin diğer tarafının haklarını korumaktır. Sadece bu yargılamaya özgü değildir." diyor. İstanbul Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Halil Akkanat da kararı normal görenlerden. Akkanat, şöyle konuşuyor: "Ceza Kanunu'na, böyle bir hüküm konulmasının nedeni o şahsı cezalandırmak değil, dışarıdakilerin menfaatine. Diyelim ki, bir çocuğun yurtdışına çıkması için anne ve babanın noterden yazı alması gerekir. Baba içerideyken nasıl alacak? Medeni Kanun'da, anne ile babanın birlikte kullanmasını gerektiren bazı hak ve yükümlülükler var. Baba içerideyse eğer, babanın hakkı kalkıyor ki, anne tek başına işlem yapabilsin." 



Zaman