SORU:
BA BS Cezalarında Dava Dilekçesi Hakkında Görüşlerinizi Alabilir miyiz?

BA BS Formları ile ilgili olarak cezalar gelmekte ve şu an sanırım mali müşavirlerin en sıkıntı yaşadığı durum gibi gözükmekte. Gelen BA BS cezaları için mahkemede açılacak dava dilekçesinde hangi unsurları belirtmemiz gerekmektedir?
- Ba Bs formunda müşteri vergi numarası hatalı yazımında
- Ba Bs formunda tutar uyuşmazlıklarında
- Ba Bs formunun geç verilmesinde gibi durumlarda Dava dilekçesine cezanın yukarıda belirtilen sebeplere özel nasıl savunma yapılmalı neler yazılabilir? Ayrıca genel olarak BA BS cezaları için genel olarak neler ileri sürülebilir? Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.
Not: Özellikle dava dilekçe örneği paylaşabilir miyiz?
Başarılar

CEVAP:
Ba BS formları ile ilgili genel tebliğe göre unvan hataları iiçin ceza kesilmez. Burada baz alınan tek unsur vergi hesap numarası veya mükellefin TC nosudur. Ba Bs ile ilgili kesilen özel usulsüzlük cezaları da vergi mahkemesine haklı sebeplerle iptal davası açma olanağımız mevcuttur. Dava dilekçesinde özetle:
1) Olayın kısa anlatımı,
2) Dava açma nedenleri,
3) Cezayı gerektirir fiilin ne olduğu
4) Ba bs formlarının vergi hukukundaki yeri
5) Ba bs formları bir form mudur yoksa bildirim midir? Bunların analizi
6) Ba bs formunun düzenlenme ve e-beyan yoluyla gibe gönderim ve onay tarihleri...
7) Yukarıda yer alan nedenler genişletilebilir. Bu konuda internet sitelerinde örnek dava dilekçeleri mevcuttur. Yine vergi ile ilgili kitaplarda dava dilekçesi örneklerine sıkça rastlamak mümkündür.
Olay ve durumla ile ilgili dava açma sırasında başka argümanlarla da dava açma ve itiraz nedenlerinizi zenginleştirmeniz mümkündür.

SORU:
Aynı ay BA ve BS düzeltmesi için tek ceza mı uygulanır?
Şubat 2015 için bir firmanın hem BA hem BS aynı anda düzelttik.
Şimdi ceza tek 1.300.-TL'mi gelecek?
Yoksa BA için ayrı BS için ayrı toplamda 2.600 TL'mi gelecektir?
Ben aynı ay için tek ceza uygulanır diye biliyorum...
Teşekkürler,

CEVAP:
213 sayılı VUK'a göre kesilecek özel usulsüzlük cezalarında cezayı gerektirir fiile özel usulsüzlük cezası kesilir.
Fiilin tespiti zorunludur. Burada düzeltme yapıldığına göre, ilk fiile ceza kesilmiş. Aynı konuda aynı dönem için aynı fiile ikinci bir ceza uygulanamaz.
Muhtemelen sadece 1.300.-TL ceza uygulanır.

SORU:
BS Formunda Vergi Numarası Sehven Hatalı Yazılırsa Ceza Yer miyiz?
Denge Profil Limited firması mal satışı yaptırdığı Gül İnşaat A.Ş. Ancak sisteme (muhasebe programına) Gül İnşaat A.Ş. vergi numarası yazılırken sehven Denge Profil Ltd firmasının vergi numarası kayıt edilmiş. Bu sebeple BS'ler gönderilirken Gül İnşaat A.Ş. (unvan doğru), vergi numarası sehven firma kendi vergi numarası, 5 Adet 74.345 TL olarak bildirilmiştir ve bu şekilde yaklaşık 7 ay verilmiştir. Bu durumda; BS düzeltme ile ilgili ceza karşımıza çıkar mı? Firma ünvanı doğru adet ve tutar doğru sadece muhasebe programına girilirken sehven şirket kendi numarası yazılmış. Burada görüleceği gibi aslında basit bir vergi numarası hatası var ve bu şekilde maliye bize düzelttirme isteyip ceza kesebilir mi ve ceza keserse mahkemede dava açmalı mıyız?
Saygılar,

CEVAP:
Ba BS formları düzenlenirken ilgili genel tebliğ hükümlerine göre, esas olan ve baz alınan kriter vergi kimlik no veya vergi hesap nosudur. Bunun doğru girilmesi zorunludur. Unvan doğru olsa bile girilen vergi hesap numarası veya gerçek kişilerde TC kimlik no doğru olarak yüklenmelidir. Çünkü Gelir İdaresi Ba Bs form analizlerinde çapraz kontrol yaparken vergi hesap numaralarına göre çapraz denetim yapmaktadır. Konuyla ilgili düzeltme yapmayınız. Yalnızca bir dilekçe ile bu hatayı bağlı bulunduğunuz vergi dairesine bildiriniz.
Teşekkürler.

Dr. Mustafa Alpaslan