Merkez Palandöken ilçesindeki Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde sergilenen oyunu Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Mehmet Emin Öz, Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Erdal Güzel, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Hakan Cebeci, Azerbaycan İrevan Devlet Tyatrosu Başkanı İftihar Piriyev, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş ilgiyle izledi.

Erzurumlu Demet Çizmeli ile Barış Pınar Çelebioğlu'nun birlikte yazdığı 'Cumhuriyetin ilk sadası' oyunu, 2010 yılında Devlet Tiyatrolarının '60'ıncı yılında 60 yeni yerli oyuna Dünya prömiyeri' projesi kapsamında Erzurum Devlet Tiyatrosunda sahnelendi. Oyun daha sonra başta Ankara olmak üzere ülke genelinde sanatseverlerle buluştu. Esaret kabul etmeyen bir milletin karanlıktan çıkışını anlatan Cumhuriyetin İlk Sadası oyunu, Mustafa Kemal Atatürk'ün 3 Temmuz 1919'da Türk milli mücadelesinin başlama noktası olan Erzurum Kongresine gelişiyle başlıyor.

Oyunun yazarlarından Demet Cizmeli, Cumhuriyet'in İlk Sedası'nın kardeş ülke Azerbaycan tarafından yeniden Erzurum'a getirilmesinin büyük bir seviç olduğunu söyledi. Çizmelioğlu, 'Bakü Devlet Tiyatrosu geçen yıl bunu oynamaya başladı. Daha sonra Türkiye turnesine çıkmaya karar verdiler. Iğdır ve Kars'tan sonra üçüncü durakları Erzurum oldu. Cumhuriyetin ilk sedasında Atatürk ve arkadaşlarını, Erzurum kongresini yeniden Azeri Türkçesi ile bu sahnede görmekten çok mutluluk duyduk. Azeriler Atatürk'ü Türk dünyasının lideri olarak görerek bizimle aynı duyguyu paylaşıyorlar. Yani ayrımız gayrımız yok. Ayrıca Azeri kardeşlerimizin Atatürk'e sahip çıkmasından dolayı çok mutluluk duyuyoruz. Atatürk'e çok büyük sevgi ve saygı besliyorlar bu da bizi fazlasıyla mutlu ediyor' diye konuştu.

Atatürk'ü canlandıran evli ve 2 çocuk babası 31 yaşındaki Azeri tiyatrocu Natik Haziyev, 'Atatürk'ü oynamak benim için büyük bir şeref. Benim için onur verici bir duygu. Türk dünyasının Atasını oynamak benim için sonsuz bir şeref. Oyun öncesi yaklaşık 30 dakika aynanın karşısına geçip kendimle konuşup, Atatürk gibi görmeye çalışıyorum. Çünkü onu oynamak büyük bir meziyet ister. Oyunda bir kez daha gördüm ki Atatürk eşi ve benzeri olmayan bir lider. Bana verilen Atatürk rozetini ömrüm boyunca saklayacağım' dedi.

1 saat 10 dakika süren oyunun sonunda Azeri tiyatrocular, izleyicileri 10'uncu Yıl Marşı eşliğinde selamladı. Ayakta alkışlanan oyun sonunda Azerbaycan Dram Tiyatrosu Başkanı İftihar Piriyev, Türk yazar Demet Çizmeli ve Barış Pınar Çelebioğlu'na birer plaket verdi.

Kaynak: DHA