ADANA - Merkez Çukurova İlçesi, Seyhan Baraj Gölü üzerindeki iki köprü arasında Bayramhacılı Köyü ve Dörtler Topalak Mevkii'ndeki imara aykırı yapıların yıkılmadığı, mühürlenmediği ve buna rağmen yeni yapıların inşa edildiği gerekçesiyle 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın karar duruşması göraldü. Duruşmaya Aytaç Durak katılmazken, tutuksuz sanıklar dönemin Belediye Genel Sekreteri Hasan Gülşen, Numarataj Mevzuatlara Aykırı Yapılar Şube Müdürü Şahabettin Canımoğlu ile İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Özlem Kulak hazır bulundu. Tutuksuz sanıklar suçlamaları kabul etmezken, Aytaç Durak'ın avukatı Nejat Özkuyumcu, davaya konu yerlerin yıkım kararı alınmasından 5 gün sonra mlüvekkilinin hakkındaki soruşturmalar gerekçe gösterilerek görevinden uzaklaştırıldığını belirterek, "Görevden uzaklaştırıldığı için yıkım kararının uygulanmasıyla ilgili sürece müdahale etme şansı da olmamıştır. Ayrıca burada kamu zararı da olmamıştır" dedi. Mahkeme hakimi, sanıkları önce 3'er ay hapis cezasına çarptırdı. Sanıkların geçmişi, yargılama sürecindeki davranışlarını da göz önünde bulundurarak cezaları 2'şer ay 15'er güne indirildi. Mahkeme hakimi, sonra da hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ve 5 yıl denetim süresine tabi tutulmasına hükmetti.

CEZA ALDIĞI DİĞER DAVALAR

Durak, görevden uzaklaştırılma sürecinin başladığı 'rüşvet kaseti' davasında 13'üncü Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 'hakaret' suçundan 17 bin 500 lira para cezasına çarptırılırken, 'kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini alenen ifşa etme' suçundan beraat etti.

Durak, içerisinde arabesk şarkıcısı Ferdi Tayfur'un 'Emmioğlu' şarkısıyla yapılan tanıtım CD'sinin de yer aldığı, 'seçim yasakları döneminde ilan ve afiş dağıtma yasağına ve tarafsızlığa aykırı davranmak' suçundan açılan davada 5 ay hapis cezasına çarptırılıp cezası ertelendi.

Ayrıca, ASKİ'de görevli şube müdürünün usulsüz olarak teftiş kurulu başkanlığına atanması konusunda 'görevi kötüye kullanmak' iddiasıyla yargılandığı davadan da 5 ay hapis cezasına çarptırılıp, ertelendi.

DEVAM EDEN DAVALAR

Soruşturmalar gerekçe gösterilerek 28 Mart 2010'da açığa alınan Aytaç Durak'ın devam eden davaları ise şöyle:

Durak'ın bir süre tutuklu kaldığı damadına arsa satışıyla ilgili 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava.
Mustafa Tuncel'in 22 ay tutuklu kaldığı 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden 63 sanıklı belediye çete davası.

İmar değişikliği yaptırarak eşine ait arsaya değer kazandırdığı iddiasıyla 11'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan dava ile belediyeye ait arsayı eşinin üzerine geçirdiği iddiasıyla aralarında kızı ve eşinin de sanık olarak yer alan 10'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davalarda sona yaklaşıldı.

10'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki 2'inci dava ise, belediyeye bağlı şirketlerden maaşlarını alıp, mesailerini Çukurova TV'de harcadıkları iddiasıyla aralarında Durak'ın da bulunduğu 16 sanıklı dava.

Durak'ın göreviyle ilgili açılan 6'ıncı dava ise 'belediyeye ait kafeterya ve reklam panolarını belediye şirketlerine usulsüz kiraya verdirdiği' iddiasıyla 2'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde devam eden dava.

Ayrıca Durak ile Mustafa Tuncel arasında, karara çıkan ve halen devam eden hakaret davaları da bulunuyor.(dha/Mehmet Kaymak)