Aslı IŞIK/TRABLUS 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'dan, mevcut işletmelere 'istihdam teşviki' müjdesi. Çağlayan, belirli sayıda işçi çalıştıran mevcut işletmelerin sigorta primlerinin ödeneceğini açıkladı. Haziranda çıkarılan yatırım teşvikleriyle, yeni yatırım yapacaklara önemli miktarlarda istihdam teşviki verdiklerini hatırlatan Çağlayan, mevcut işletmelerin haksızlığa uğramaması için yeni bir istihdam paketi üzerinde çalıştıklarını söyledi. Bakan Çağlayan, 'Yeni yatırımlarda sigorta primlerinde işveren payını biz ödeyeceğiz, ancak mevcut işletmeler sigorta primlerini kendileri ödüyor. Burada ciddi bir maliyet farkı oluyor. Şu anda 6. Bölge'de yatırım yapan bir yatırımcının bize işçilik maliyeti 400 dolar' diye konuştu. 
ÇALIŞMANIN 3 - 5 gün içinde Başbakan Erdoğan'a sunulacağını belirten Çağlayan, sektör ayrımı yapmadan belirli sayıda işçi çalıştıran işyerlerinin sigorta primlerini devletin karşılayacağını vurguladı. Düzenlemenin süre ve bölgelere göre farklılıklar içerebileceğini de belirtirken Zafer Çağlayan, 'Bu 5084'ün yerine konan bir düzenleme olmayacak. 5084'ü tarihe gömdük. Tarihteki yerini aldı. 5084'ün yerine ikame edecek bir arayışımız yok. Yeni yatırım teşvik sistemi ve bunun dışında mevcut işletmeler arasındaki işgücü primleri, işgücü maliyetlerinin değerlendirimesi  noktasında çokda fazla farklılık olmasın, mevcut işletmelerimize de destek verelim. 5084'te 10 işçi mecburiyeti vardı. Ama bununla ilgili 10 mu 15 mi bilemiyorum' dedi.

3x5 SİSTEMİ BİZE GÖRE DEĞİL

ÇAĞLAYAN, Merkez Bankası'nın cari açık, enflasyon ve büyümede yüzde 5 olarak açıkladığı hedeflerin kader olmadığını belirterek şunları söyledi: 'Türkiye'yi 2023 hedeflerine götürecek yol minimum yüzde 6'lık büyümeden geçer. 'Biz başkalarının dediği gibi yüzde 4-5'lik ortalama bir büyümeyle 2023 hedeflerine zamanında yetişemeyebiliriz.  Büyüme, tamamen hükümetin iradesi altındadır. Kurum ve kuruluşların görevi bellidir. Türkiye ekonomisini son 10 yılda büyüten en büyük faktör hükümetimizdir. Hiç kimse bunu üstlenmeye kalkmasın'

MAALESEF %2.5 BÜYÜYECEĞİZ

SANAYİ üretim rakamlarının, kapasite kullanımı öncü rakamlar olduğuna dikkati çeken Çağlayan, büyüme rakamıyla ilgili olarak 'Maalesef o konuda herhalde beklediğimizi bulamayacağız. Benim de anlatmak istediğim, bütün derdim buydu. 'Gaza basalım, ekonomiyi büyütelim' derken söylemek istediğim buydu.  2012'de bu gidişle yüzde 2,5 civarında bir rakam olacak' dedi.
AKŞAM