Gazeteci Mehmet Baransu, tutuklandığı zaman Silivri Cezaevi’nde tecrit edilerek, tek kişilik hücrede tutulduğu gerekçesiyle işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını belirterek Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

Cihan'ın bildirdiğine göre, AYM, başvuruyu karara bağladı. Gerekçeli kararda Barunsu’nun, yürürlükte bulunan kanunlarda etkili bir idari ya da yargısal başvuru yolu öngörülmediğini ileri sürerek bireysel başvuruda bulunduğu kaydedildi. Bireysel başvurunun ikincil nitelikte bir kanun yolu olduğunu ifade eden AYM, bireysel başvuruda bulunulabilmesi için olağan kanun yollarının tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

AYM’nın gerekçeli kararında ayrıca şu ifadeler yer aldı: “Başvurucunun şikayetlerini ve varsa bu konudaki kanıtlarını öncelikle ve süresinde yetkili ve idari yargısal mercilere iletmeden, hak ihlali iddialarını öncelikle bu makamların değerlendirmesini ve çözüme kavuşturmasını beklemeden doğrudan AYM’ye bireysel başvuruda bulunduğu anlaşılmaktadır.”

AYM, Barunsu’nun başvurusunu, ‘başvuru yollarının tüketilmemiş olması’ nedeniyle kabul edilemez buldu. AYM kararı oy birliği ile aldı.

Kaynak: Birgun.net