Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın 13 Mart'ta yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla boşalacak başkanlık için bugün seçim yapılacak.

Anayasa Mahkemesi Kanunu'na göre, Kılıç'tan boşalacak başkanlık için yapılacak seçimin, Kılıç'ın görev süresinin sona ereceği 13 Mart'tan önceki iki ay içinde sonuçlandırılması öngörülüyordu. AYM Kanunu'na göre başkanlık seçimlerinde, "aday açıklama" yöntemi bulunmuyor.

Gül'ün üyeleri ağırlıkta

Kanun böyle olsa da 10. Cumhurbaşkanı Sezer'in "avukat" kontenjanından üye seçtiği Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Serruh Kaleli ile 11. Cumhurbaşkanı Gül tarafından seçilen eski Polis Akademisi öğretim üyesi Prof. Zühtü Arslan için diğer üyeleri "ikna" çalışmaları nedeniyle seçim zamanında yapılamadı. Kaleli'ye Kılıç'ın destek vereceği, Arslan'ın ise hükümete yakın üyelerce destekleneceği yönünde bir algı hakim olsa da başkanlık seçimleri üyelerin sadece siyasi görüşleri doğrultusunda oy verdikleri bir seçim olmuyor.

AYM'de, Gül'ün seçtiği üyelerin önemli bir ağırlığı bulunuyor. 17 üyeden 10'u Gül, üçü Sezer, ikisi TBMM'deki Ak Parti çoğunluğu, biri 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve biri de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından seçilen üyelerden oluşuyor. Yargıtay'da ise ali alkan'ın yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla boşalan başkanlık için Yargıda Birlik Platformu'nun adayı olması beklenen 13. Ceza Dairesi Başkanı İsmail Rüştü Cirit en şanslı isim olarak öne çıkıyor.

Milliyet