MALATYA

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti'nin de bulunduğu 26'sı tutuklu 76 sanığın yargılandığı davada tutuklu sanık dönemin 7. Ana Jet Üs Komutanı Emin Ayık savunma yaptı.

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesince Yakınca Spor Salonu'nda görülen duruşmada savunma yapan Ayık, görevde bulunduğu süre içerisinde yoğun ve önemli görevler icra ettiklerini, yaptıkları işlerde başarılı sonuçlar elde edildiğini, terör örgütünün belinin kırılmasında sorumlu olduğu üs komutanlığının önemli bir görev gerçekleştirdiğini söyledi.

FETÖ/PDY ile eğitim ve meslek hayatı boyunca ilgili alakası olmadığını ileri süren Ayık, iddianamede üzerine atılı suçlamaları kabul etmedi.

Ayık, sözde Yurtta Sulh Konseyi tarafından yayınlanan mesaj formunda "görevine devam" yazılmasının kim ya da kimler tarafından yapıldığını bilmediğini savunarak, konunun kendisi dışında geliştiği iddiasında bulundu.

Üsten F4 uçaklarının kalkışına izin vermediğini iddia eden Ayık, "F4 uçaklarının kalkışına izin versem, çabam olsa kalkışlarını yaparlardı. Kargo uçaklarının inişi geciktirilip, bu uçaklar kaldırılabilir, kalkış için çok rahat pist başına ulaşabilirlerdi. F4 uçaklarının kalkışına izin verdiğim iddiası gerçek dışıdır." savunmasını yaptı.

"Huduti ile konuşmadım"

Cezaevi girişinde Huduti'ye, "Olmadı işte komutanım, başaramadık" dediği iddialarına ilişkin ise Ayık, "Elle tutulur olmayan bir kişinin ifadesi söz konusu. Bununla bir sonuca varılamaz. 3 general tanımadıkları kişilerin yanında böyle bir konuşma yapmaz diye düşünüyorum. Böyle bir konuşma asla olmamıştır." ifadelerini kullandı.

"Telsiz sıkıntılıydı konuşmaları duyamadım"

"F4 uçaklarının hangardan çıkıp, ruleye başlaması hangardan çıkmaları emrini verdin mi?" sorusu üzerine Ayık, "Emrim olmadı." iddiasında bulundu.

Ayık, Mahkeme Başkanı Koç'un "Size F4'lerle ilgili bilgilendirme yapıldı mı?" sorusuna, "Kule beni aradı ve 'efendim çıkan F4 var' dedi. Bulunduğum yerde telsizle alakalı bir sıkıntı vardı, konuşmaları tam duyamadım. Kargo uçaklarından beşincisi indiği sırada F4'leri gördüm. Hem elimle hem de telsizle 'uçaklar geriye dönsün' dedim." yanıtını verdi.

"15 Temmuz'da 2. Ordu'dan kimle görüştün?" sorusuna Ayık, "Bir tek ordu komutanımızla görüştüm." dedi.

Mahkeme Başkanı Koç'un "(Darbe girişimi olduğu gece Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü'nden izinsiz uçak kaldırarak Ankara'ya giden ve şehit Astsubay Ömer Halisdemir tarafından öldürülen darbeci) Semih Terzi ile görüştün mü? Basına yansıdığı kadarıyla Terzi darbe gecesi Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü'nden kalkan nakliye uçağıyla Ankara'ya geçiyor. Malatya kuleyle bu uçağın teması olduğu ifade ediliyor. Bu yönde bilgin var mı?" sorusuna, "Ben bunu harekat komutanından öğrendim. Böyle bir kimseyi ben tanımıyordum. Etimesgut havaalanı ile ilgili birtakım bilgiler sormuş. Haraket komutanı söyledi, 'bilgi vermeyin' diye söyledim." iddialarında bulundu.

Muhabir: Volkan Kaşik

Kaynak: AA