Gizem Gül'ün haberi

Türkiye’de toplam 7 milyon konutu kapsayacak olan ve kamuoyunda kentsel dönüşüm yasası olarak bilinen ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’ Meclis Genel Kurulu'nda oylanarak yasalaştı. Şimdi sıra bu yasaya uygun yönetmelikler hazırlanmasında. Peki bu yasa nasıl uygulanacak? Tüm Türkiye’nin gündeminde olan kentsel dönüşüm konusu Bayrampaşalılar’ın da gündeminde. Vatandaşlar kentsel dönüşümü anlamaya çalışırken, bir yandan da yeni yeni inşaatlar devam ediyor. Biz de Bayrampaşa’da kentsel dönüşümü Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner ile konuştuk.

Bayrampaşa’da kentsel dönüşüm projesinin iki aşamalı olacağını söyleyen Başkan Atila Aydıner, bu projelerden bir tanesinin Bayrampaşa cezaevinin taşınmasıyla ortaya çıkan alanda ve bir diğerinin de Bayrampaşa’nın genelinde gerçekleşeceğini belirtiyor.Başkan Aydıner,  Bayrampaşa’da cezaevinin dışında kalan alanlardaki kentsel dönüşümle ilgili olarak, yeni afet yasasının ilgili yönetmenliklerin çıkmasını beklediklerini ifade etti. Başkan Aydıner, “Yasa çıktı kanunlaştı ama bu yasanın uygulanabilmesi için yönetmenliklerin çıkması gerekiyor. Bu yönetmenlikler çıktıktan sonra biz belediye olarak yetkimiz nedir, bakanlık ve bu kanun bize hangi yetkiyi veriyor buna vakıf olacağız, ondan sonra da önümüze bakacağız ve Bayrampaşa’nın kentsel yenileme alanları oluşturulacaksa oluşturacağız” şeklinde konuştu.

Cezaevi alanına 3 bin konut

Cezaevi alanıyla ilgili olarak da, Bayrampaşa Devlet Hastanesi alanının genişletileceğini ve oraya 3 bine yakın konut yapılacağını ifade eden Aydıner, şunları söyledi:

Cezaevi alanı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız ile yaptığımız görüşmelerde bu alan, ortalama kentsel dönüşüm ile ilgili Büyükşehir komisyonundan alınan karar gereği tahsis edildi. Bu tahsisat sonucunda yeni yaptırdığımız projelerde, hastanenin olduğu alan 23 buçuk dönüm araziye çıkıyor. Şu andaki hastanenin mevcut yeri 2.5 dönüm arazi üzerine oturmuş durumda. Biz hastanenin yerini büyütüyoruz, 250 ila 300 yataklı bir hastane haline getiriyoruz. Modern bir hastane olacak, odaları 32’şer metre karelik lüks bir hastane olacak. Onun yanında bir ilköğretim okulunu 7 dönümlük bir araziye kuracağız. Onun dışında da bu arazi üzerinde 2 bin 500-3 bine yakın sayıda da konutbir camii ve iki tane de meydanyapılacak. Böylece toplamda 148 bin metrekarelik bir alanda kentsel dönüşüm projesi gerçekleşecek. Tahmin ediyorum eylül-ekim-kasım ayları arasında da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Kadir Topbaş Beyefendi ile beraber burada bir temel atma şerefine nail olacağız kanaatini taşıyoruz. Bunun da şimdiden müjdesini vermek istiyorum.”

Aydıner müteahhitlere seslendi: Biraraya gelin, sermayenizi birleştirin

Kentsel dönüşüm ile ilgili olarak müteahhitlere ve inşaat firmalarına  “Bir araya gelin, sermayenizi birleştirin, birkaç tane müteahhit bir araya gelerek bununla ilgili çalışmalar yapalım” şeklinde seslenen Başkan Aydıner, bir noktanın da altını çiziyor: “Çünkü siz bunu yapmazsanız yarın Bayrampaşa’daki kentsel dönüşüm alanlarına dışarıdan gelecek olan inşaat şirketleri burada projelerine ortak olurlar. O nedenle büyüyün, büyüyün, büyüyün diye onlara çağrıda bulunuyorum.”

‘Kentsel dönüşüm konusunda vatandaşların kafası karışık. Bir yandan yıkım söylentileri varken diğer yandan da yeni yeni binalar yapılmaya devam ediliyor. Peki yeni binalar kentsel dönüşümden nasıl etkilenecek’ şeklinde sorumuzu Başkan Atila Aydıner şöyle yanıtlıyor.

Bayrampaşa'da inşaat devam ediyor

“Şu anda Bayrampaşa’da inşaat devam ediyor, inşaatı durdurmadık. Birileri diyor ya başkan inşaatları durdurdu yıkacak falan diye. Yok öyle bir şey, bunlar yanlış ifadeler. Biz bunlarla ilgili olarak o insanlara da gidiyoruz bunların dedikodu olduğunu söylüyoruz ve sakın bunlara inanmayın, aldanmayın diyoruz. Bu şekilde insanlara gerçeği söylüyoruz. Kentsel dönüşümle alınacak olan bir yerin mutlaka ‘bu alan kentsel dönüşüme alınmıştır’ şeklinde ilan edilmesi lazım.  Ve bu Şehircilik Bakanlığı'na bildirilerek, buranın da Bakanlar Kurulu vasıtasıyla, "bu alan kentsel dönüşüm alanına alınmıştır" denilmesi gerekiyor.

Bu iş rıza ile olur

Bizim şu anda öyle bir niyetimiz yok bu iş rıza ile olur yani insanlar bir araya gelerek, kendileri anlaşırsa, kentsel dönüşüm gerçekleşebilir. Anlaşmadan, bir araya gelmeden bizim Belediye Başkanı olarak, belediye riyaseti olarak yapabileceğimiz fazla bir şey yok. Ama önemli bir alan varsa hakikaten burada çok büyük riskler varsa ve bu alan kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilmişse o zaman yasada belirlenen müeyyideler uygulanır. Orada üçte iki çoğunluk aranır, üçte iki çoğunluktan sonra insanlar hiçbir zaman da mağdur edilmez, insanlara daire verilebilir insanlara değişik şekilde yardımlar yapılabilir. İşte biraz önce de söylediğim gibi afet yasası çıktı ama yönetmenlik çıktıktan sonra bunun ile ilgili açıklamaları ancak o zaman yapabileceğiz.”

Halkın kentsel dönüşüm hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını söyleyen Aydıner “Vatandaş diyor ki devlet benim dairemi alacak bana yeni daire verecek. Şimdi şu andaki dairesinin fiyatını soruyorsunuz, 100 bin TL yapar diyor. Peki yeni bir daire verirsek size 250 bin TL olacak. Peki aradaki farkı kim ödeyecek? Vatandaş şimdi burada bir sıkıntıda, vatandaşın parası yok bunu ödeyecek ve vatandaş ne yapacağını da tam bilmiyor.” diyor.

Kentsel dönüşüm ile ilgili olarak vatandaşa şu an için yasada yer aldığı şekliyle bilgi verebildiklerinin altını çizen Atila Aydıner, buna karşın kentsel dönüşüm esnasında çok fazla bir mağduriyetin yaşanmayacağını belirtti. Başkan Aydıner,  kentsel dönüşüm yenileme alanları içerisindeki binaları ile ilgili olarak da vatandaşın elini taşın altına koyması gerekliliğine dikkat çekerek, bazı şeylerden feragat edilmesi sonucunda yepyeni  ve depreme dayanıklı dairelerine kavuşacaklarını belirtti.

Vatandaş da taşın altına elini koymalı

Başkan Aydıner vatandaşlara şöyle seslendi: “ Bir Belediye Başkanı olarak kentsel dönüşümün mutlaka yapılması gerektiğine inanıyorum. Ben göreve geldiğim günden beri de kentsel dönüşüm ile ilgili vatandaşımı aydınlatıyorum, aydınlatmaya da devam edeceğim. Ama sevgili vatandaşlarıma Bayrampaşa’nın güzel insanlarına şunu söylüyorum, deprem er ya da geç mutlaka gelecek. O nedenle ben nasıl yattığım zaman sizleri düşünüyorsam, sizler de yattığınız zaman çocuklarınızı ve kendi canınızı düşünün. O nedenle güvenli evlere çıkmak, sağlam yapılarda oturmak üzere mutlaka bir araya gelin. Diyelim ki bir sitedesiniz yanınızdaki siteyi de alın, iki site halkı bir araya gelsin, anlaşın, müteahhitleri de çağırın onlarla da anlaştıktan sonra bize gelin, biz sizin önünüzü açalım diyorum.

Bayrampaşaspor bana bir Belediye Başkanının hayal ettiği tabloyu yaşattı

Son olarak Bayrampaşaspor’un 2. Lig’e yükselmesiyle ilgili olarak görüşlerini aldığımız Atila Aydıner, bir Belediye Başkanının hayal etmiş olduğu en güzel tabloyu yaşadım diyerek şunları söyledi: “Bayrampaşaspor’un 3. Lig’ten 2. Lig’e çıkması benim için büyük bir mutluluk oldu. Bir Belediye Başkanının da hayal etmiş olduğu en güzel tabloyu yaşadım. Bu tabloyu da bana yaşattıkları için başta futbolculara, yönetime, başkanlarına, taraftarlara ve taraftarlar derneğine de ayrıca teşekkür ediyorum. 300 bin nüfusumuz, Bayrampaşaspor Kulübümüz’ün 2. Lige çıkması münasebeti ile de bir araya geldiler kenetlendiler. Ve bu bir araya gelme sonucunda da, Bayrampaşaspor Kulübümüzü 2. Lig’e çıkardık. Bu yüzden de çok mutluyum."

On5yirmi5