(soL - Dış Haberler) Avustralya Yüksek Mahkemesi aktivist Norrie tarafından yürütülen cinsiyet eşitliği mücedelesini olumlu sonlandırarak, her iki cinse özgü olmayan 3. bir cinsiyetin varlığını resmi olarak kabul etti. Artık bundan sonra Avustralya’da hiç kimse kendini kadın ya da erkek cinslerinden biri olarak tanımlamak zorunda kalmayacak. İnsanlar kendilerini nötr olarak tanımlayabilecekler.

Yargı organı oy birliği ile; “Yüksek Mahkeme, bir insanın ne erkek ne de kadın olmayabileceği ihtimalini kabul ettiğini ve bu yüzden de cinsiyet kaydında “özgü olmayan-genel” ibaresinin kullanılabilmesine izin verdiğini.” açıkladı.

Sadece adını kullanmayı tercih eden Norrie ise; “Bu uzun bir süreçti ama büyük bir kazanım elde ettik. Umarım insanlar artık sadece 2 seçenekleri olmadığını anlarlar” diye konuştu.

İnsan Hakları Hukuk Merkezi uzmanı Anna Brown, yasaya göre; cinsiyet değiştirme operasyonu geçiren bir kişinin de, iddiasını desteklemek için tıbbi kanıtları sunduktan sonra kendisini “nötr” olarak tanımlayabileceğini söyledi.


solhaber