MELBOURNE

Avustralya'da ilk Britanya filosunun 26 Ocak 1788’de kıtaya varmasının "Avustralya Günü" olarak kutlanmasına karşı çıkan yerli halk Aborjinler ve on binlerce kişi bu tarihin "İstila Günü" olduğunu belirterek, ülke genelinde protesto gösterileri düzenledi.

Her yıl 26 Ocak’ta resmi tatil ilan edilerek ülke çapında çeşitli etkinliklerle kutlanan Avustralya Günü, bu sene de renkli görüntülerin yanı sıra geniş katılımlı protesto gösterilerine sahne oldu.

Eyalet başkentlerinde olduğu gibi Melbourne kent merkezindeki Swanston Caddesi üzerinde düzenlenen resmi geçit törenine katılan onlarca farklı etnik kökenden Avustralyalının, törenlere geleneksel kıyafet ve müzikleri ile katılması ilgiyle izlendi.

Protestocular tarihin değiştirilmesini istiyor

İlk Britanya filosunun 26 Ocak 1788’de kıtaya ayak bastıktan sonra yerli halka soykırım yaptıklarını savunan Aborjinler ve onlara destek veren on binlerce Avustralyalı, bu tarihi "İstila Günü" ilan ederek, resmi törenlere karşı ülke genelinde protesto gösterileri düzenledi.

Melbourne’daki Victoria Eyalet Parlamentosu önünde geleneksel kıyafetleriyle toplanan Aborjinler, "Her zaman Aborijin ülkesiydi, hep böyle kalacak", "Soykırım ile gurur duyulmaz", "Tarihi değiştirin", "Çalınmış topraklar", "Soykırımı niçin kutluyorsunuz", "Avustralya Gününü kaldırın" yazılı pankartlar eşliğinde sloganlar attı.

Resmi kutlama törenlerinin bitmesinin ardından kent merkezine doğru yürüyüşe geçen protestocular Swanston Caddesi üzerinde kendilerini izleyen halka, Avustralya Günü olarak kutlanan 26 Ocak’ın yerli halk için acılarla dolu bir tarih olduğunu ve bu tarihin değiştirilmesi için seçtikleri siyasetçilerle iletişime geçmeleri çağrısı yaptı.

Yürüyüşe devam eden protestocular Flinders İstasyonu kavşağını yaklaşık bir saat trafiğe kapatarak, Aborjinlerin geleneksel dansları eşliğinde gösterilerine devam etti.

Muhabir: Recep Şakar
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}

Kaynak: AA