Batman'a iki ay önce yerleşen avukat El Sufuk, bir yıl süreyle Kamışlı'da Baro Başkan Yardımcılığı yaptığını ancak Esad rejimi tarafından cepheye çağrılınca kaçmak zorunda kaldığını söyledi. Eşi batmanlı olan ve halasının evine sığınan El Sufuk, burada bir mermer atölyesinde işçi olarak günlük 30 liraya çalışmaya başladı. Kamışlı'da Hukuk Fakültesi'ni iki yıl önce bitirdiğini belirten El Sufuk, "Bir yıla yakın süreyle Kamışlı Baro Başkan Yardımcılığı görevini üstlendim. 9 kişilik ailem halen Suriye'de yaşıyor. İç savaş olmasına rağmen Kamışlı'da direnmeye çalıştık ancak olacak gibi değildi. Esad, bu kez okuyan kesimi de cepheye davet etti.

Savaştan kaçmak zorunda kaldım" dedi. İki ay önce zor şartlar altında sınırdan geçip Batman'daki yakınlarının yanına geldiğini belirten El Sufuk, "Ailem, halen Kamışlı'da oturuyor. Üç kardeşim veterinerlik ve tıp fakültesini okuyor. Orada savaş var, eğitim, ağır-aksak gidiyor. Bazılarının eğitimi yarıda kaldı. Diğer kardeşlerim ortaokul ve liseye gidiyor.

Esad, artık okuyan kesimi de cepheye çağırdı. Orada kalsaydım, savaşmaktan başka alternatifim kalmayacaktı. Ailemden izin alıp Batman'a geldim. Arapça ve İngilizce biliyorum. Biraz da Kürtçe. Ailem de Kamışlı'dan ayrılmak istiyor. Son dönemlerde okuyan ve eğitimli herkes Suriye'den kaçmanın yollarını arıyor" diye konuştu. Batman'daki odun pazarında bir süre kömür taşıdığını, son 20 gün ise bir mermer atölyesinde işçi olarak çalıştığını anlatan El Sufuk, "Batman'da ne iş bulsam yapıyorum. mesleğim her ne kadar avukat olsa da burada geçmiyor. Bir süre odun pazarında kömür taşıdım. Şimdi de bir mermer atölyesinde günlük 30 lira yevmiye alıyorum. Aylık elime 900 lira geçiyor. İyi kötü geçimimi Batman'da sağlıyorum. Kamışlı'da baromuza üye 400'e yakın avukat vardı. Çoğu iç savaş nedeniyle ayrılmak zorunda kaldı.

Burada İngilizce ve Türkçe derslerinde kendimi geliştirip avukatlık yapmak istiyorum" dedi. Mermer atölyesi sahibi Davut Dalay, Batman'a sığınan Suriyelilere destek olmak için 10 mülteciyi çalıştırdığını, çalışan mültecilere de asgari ücret üzerinden ödeme yaptığını söyledi. Avukat Küseyir El Sufuk'un 2 aydan beri mermer atölyelerinde çalıştığını ifade eden Dalay, El Sufuk'un avukat olduğunu bilmediğini ama ona her türlü desteği verdiğini söyledi.

DHA Kaynak: http://www.mynet.com/haber/guncel/share-1578208-1?utm_medium=copy