İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Şube Müdürlüğü ve Güvenlik Şube Müdürlüğü, 1 Mayıs'ta İstanbul'un çeşitli semtlerinde gözaltına alınan 211 gösterici için, 'işlemler bitmediği' gerekçesi ile ikinci kez ek gözaltı süresi istedi. Göstericilerin avukatları ek gözaltı süresine itiraz ettiler, ancak itirazları reddedildi. Avukatlar, CHP milletvekili Mahmut Tanal ile birlikte oturma eylemi başlattı.

Emniyet Müdürlüğü'nün talebi üzerine dün  ek gözaltı süresi veren savcılık, bugünkü talebi de yerinde bularak ikinci kez ek gözaltı süresi verdi. Göstericilerin avukatları, Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi'ne bir dilekçe vererek, 'emniyetteki işlemleri bitmiştir' gerekçesi ile ek gözaltı süresine itiraz ettiler.  Öte yandan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü nezarethanesindeki yoğunluk nedeniyle göstericilerin bir kısmı diğer şube ve emniyet müdürlüğü yerleşkelerinde tutuluyor.. Bunlardan 46 sı Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde diğerleri de Eyüp Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildi.

 

Ek gözaltı süresine yapılan itiraz reddedildi

1 Mayıs'ta meydana gelen olaylar sırasında gözaltına alınan 211 gösterici için ikinci kez alınan ek gözaltı süresine yapılan itiraz reddedildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, gözaltında bulunan 211 gösterici için, 'işlemleri bitmediği' gerekçesi ile bugün ikinci kez ek gözaltı süresi istemiş, savcılık da bu isteği yerine getirmişti.Göstericilerin avukatları ise, 'gözaltında yapılacak başka işlem kalmadı' gerekçesi ile bu gözaltı süresine itiraz etti. İtirazlar mahkemece reddedildi.

 

Adliyede oturma eylemi

Ek gözaltı süresine yaptıkları itirazın mahkemece reddedilmesine tepki gösteren avukatlar, CHP milletvekili Mahmut Tanal ile birlikte oturma eylemi başlattı. Tanal ile birlikte oturma eylemi başlatan yaklaşık 20 avukat, gözaltındaki göstericiler bırakılana kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirttiler. Avukatlar eylemlerini kendi kameralarıyla da kaydetti.

1 Mayıs'ta çıkan olaylarda gözaltına alınanların avukatları, gözaltı süresinin ikinci kez uzatılmasını protesto etmek için Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'nda oturma eylemi başlattı. Basın açıklaması yaparak oturma eylemi başlatan avukatlara CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da destek veriyor.

"Her yer Taksim her yer direniş", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Direne direne kazanacağız", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganları eşliğinde yapılan basın açıklamasında konuşan avukatlardan Şerife Ceren Uysal, gözaltıların sabah 09.00'da getirileceği söylenmesine rağmen getirilmediğini ifade etti. 11.30-12.00'a kadar savcı yüzü göremediklerini iddia eden Avukat Uysal, "Şu an 160 kişi güvenlik şubede, 11-12 kişi terörle mücadelede hala gözaltında tutulmaktadır. Gelinen noktada bu insanlar bizim terminolojimizde gözaltında değil haksız yere alıkonulmaktadırlar" dedi.

 

Barodan destek

Avukatların oturma eylemine destek veren İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kılıç, Gezi olaylarının yıldönümü nedeniyle yeni bir mesaj verilmeye çalışıldığını öne sürerek, "Gözaltına alınan insanlar yoluyla toplumun tamamına mesaj verilmeye çalışılıyor. Onların haksız, keyfi şekilde tutulduğunu görüyoruz" dedi.

 

'Keyfi tutuluyorlar'

Oturma eylemi yapan avukatlar adına yapılan açıklamayı ise Avukat İlknur Alcan okudu. Gözaltıların İstanbul Emniyeti'nde tüm işlemlerinin bittiği halde tutulduğunu savunan Avukat Alcan, 171 insanın özgürlüğünü keyfi olarak kısıtlayan ek gözaltı uygulamasına derhal son verilmesini istedi.

 

Tanal: Sahte evrakla tutuluyorlar

CHP Milletvekili Mahmut Tanal ise, gözaltıların sahte belge ile uzatıldığını öne sürerek, "Gözaltı süreleri saat 09.00'da sona erdi. 12.00 ile 12.30'a kadar ek gözaltı kararı yoktu. İkinci ek gözaltı kararı geçmişe dönük çıkarılarak sahte evrak düzenlenmiştir" iddiasında bulundu.