DHKP-C terör örgütüne yönelik ortak operasyonda gözaltına alınan Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube Başkanı, Avukat Taylan Tanay’ın da aralarında bulunduğu 40 şüpheli öğle saatlerinde Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’ne getirildi. Gözaltıları destek için birçok avukat ve vatandaş adliyeye akın etti. Adliye çevresinde polis ekipleri geniş güvenlik önlemleri aldı. Ancak kavga bu sefer adliye önünde değil adliye içinde çıktı.

Kavganın tarafları ise avukat ile polisler oldu. Şüpheliler sorgulanmak üzere Terörle Mücadele Savcılarının bulunduğu 7. kata çıkarıldı. Çevik kuvvet ekipleri de adliyenin 7. katına barikat kurdu. Gözaltılara destek için gelen yaklaşık 50 avukat bu duruma tepki gösterdi. ‘Polis dışarı’ sloganları atan avukatlar, kalkanlı çevik kuvvet barikatının kaldırılmasını istedi. Ancak barikat kaldırılmadı. Bu duruma tepki gösteren avukatlar, barikatı yıkmak istedi. Polislerin tepkisi sert oldu.

Avukatlar ile polisler arasında yumruklaşmaya varan olaylar yaşandı. Kavga da 6 avukat ve bir polis memuru da yaralandı. CHP Milletvekili Hüseyin Aygün iki grubu da uzun süre sakinleştirmeye çalıştı. Çevik kuvvet ekiplerinin koridordan ayrılması üzerine ortam sakinleşti.

Öte yandan adliyenin içinde olay çıkması üzerine adliye önünde bekleyen Halk Cephesi üyeleri de slogan atarak protesto gösterisinde bulundu.

Avukatlara ve Grup Yorum üyelerine destek olmak için Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na gelen BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder çıkışta bir açıklama yaptı.

Önder: “Bununda bir miadı var. Bunun da bir limiti var. Bir sonuna gelinecek. Bence artık bunlar son çırpınışları. Ülkedeki savaş mantığının barışa evrilmesinde samimiyseler bu derbederliğe, hukuk dışılığa bir son vermekle başlayabilirler” dedi.

Çağdaş Hukukçular Derneği Avukatlarından Ali Şafak ise “Çevik kuvvet görevlileri kasklarıyla, yumruklarıyla, gaz maskeleriyle ve biber gazı için kullanılan aletle bizlere saldırdılar. 4 arkadaşımız ciddi şekilde yaralandı. Birinin kafasında bir yarık bulunuyor. Diğer arkadaşımız hastanede kaburgasının kırılmasından şüpheleniyoruz. Bir meslektaşımızın bacağı oldukça kötü durumda benim burnumda bir hasar var. Polisin yaratmış olduğu terör burada devam ediyor. Yanlarında savcı hakim olduğuna bakmaksızın sanki bu soruşturmanın patronları onlarmış gibi davranıyorlar. Maalesef savcılarımızı ve hakimlerimiz de buna göz yumuyorlar, ses çıkarmıyorlar. Darp edilmiş olmamıza rağmen orada onlarla birlikte bulunacağız” dedi.

sözcü