Yargıtay 5. Ceza Dairesi; 5237 sayılı TCK’nın 1136 sayılı Avukat Kanunu’ndan sonra yürürlüğe girdiği, TCK’nın 5. Maddesi uyarınca TCK’nın genel hükümlerinin özel kanunları da kapsadığı, bu doğrultuda 5237 sayılı TCK’nın yürürlüğe girmesi ile Avukatlık Kanunu’nu 62. maddesinin zımnen ilga olduğu, TCK’nın 6. maddesine göre avukatlığın kamu görevi olduğu bu nedenlerle avukatın müvekkiline ait bir parayı tutmasının TCK’nın 247. maddesine göre nitelikli zimmet suçunu oluşturduğuna karar vermiştir.

5. Dairenin bu kararı ile avukatlık ücretini alamadığı için müvekkilin parasının tamamını veya bir bölümünü tutan avukat veya bir başka şekilde, örneğin müvekkilinden bir şekilde alacaklı olan avukatın bu nedenle parayı iade etmemesi ve benzeri nedenlerle avukatlar nitelikli dolandırıcılık suçlaması ile karşı karşıya gelebileceklerdir.

Burada tartışılması gereken belki de kamu görevi ile kamu hizmeti ayırımıdır.

Konuyu avukat kamuoyunun, baro başkanlarının, akademisyenlerin dikkatine sunuyor, yorumlarını bekliyoruz.

Yorumlarınızı aşağıdaki linkten Türkiye hukuk sitesi forumuna girerek yapabilirsiniz.

 Yorum yapmak için tıklayınız...



AVUKATLAR  İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR YARGITAY KARARI İÇİN TIKLAYINIZ.

Konu ile ilgili yasa maddeleri:

1136 sayılı Avukatlık Kanunu

 

Madde 62 (Değişik madde ve başlığı: 5728 - 23.1.2008 / m.333) Bu Kanun ve diğer kanunlar gereğince avukat sıfatı ile veya Türkiye Barolar Birliğinin yahut baroların organlarında görevli olarak kendisine verilmiş bulunan görev ve yetkiyi kötüye kullanan avukat Türk Ceza Kanunu'nun 257 nci maddesi hükümlerine göre cezalandırılır. http://www.kazanci.com/kho2/ibb/files/geri.gif http://www.kazanci.com/kho2/ibb/files/ileri.gif

TCK

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA

MADDE 5 - (1) Bu Kanunun genel hükümleri, özel ceza Kanunları ve ceza içeren Kanunlardaki suçlar hakkında da uygulanır.

MADDE 6 

c) Kamu görevlisi deyiminden; kamusal faaliyetin yürütülmesine atama veya seçilme yoluyla ya da herhangi bir surette sürekli, süreli veya geçici olarak katılan kişi

MADDE 257 - (1) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir (Değişik ibare: 6086 - 8.12.2010 / m.1) “menfaat” sağlayan kamu görevlisi, (Değişik ibare: 6086 - 8.12.2010 / m.1) “altı aydan iki yıla kadar” hapis cezası ile cezalandırılır.

MADDE 247 - (1) Görevi nedeniyle zilyedliği kendisine devredilmiş olan veya koruma ve gözetimiyle yükümlü olduğu malı kendisinin veya başkasının zimmetine geçiren kamu görevlisi, beş yıldan oniki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Suçun, zimmetin açığa çıkmamasını sağlamaya yönelik hileli davranışlarla işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

(3) Zimmet suçunun, malın geçici bir süre kullanıldıktan sonra iade edilmek üzere işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranına kadar indirilebilir.

AVUKATLAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR YARGITAY KARARI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ.