Her şey, müvekkilin saat 17:00 gibi kapıdan girmesiyle başlar. Kambiyo yoluyla takibe bağlı senetteki imzaya itiraz edilecektir. Müvekkilin beyanına göre son gün yarındır. Yine de PTT’den sorgu yapılır ve son günün bugün olduğu öğrenilir. Saat 17:00′dir ve artık yapılacak tek şey UYAP’tan dava açmaktır. Dava dilekçesi hazırlanır, UYAP üzerinden kredi kartı ile Barokart’a harç bedeli aktarılır. Her şey gayet iyi gitmiştir. Geriye UYAPEditör’ün elektronik imzayla damgalanıp sisteme yüklenmesi kalmıştır. İşte olaylar da burada başlar. Dilekçe, elektronik imzayla imzalanamamaktadır. Bundan sonraki 7 saat, elektronik imza yazılımının iki defa kaldırılıp kurulması, Java sürümünün en güncel halinin yüklenerek eski sürümlerin sistemden temizlenmesi, davanın beyhude çabalarla e-imzasız açılmaya çalışılması gibi atılımlarla geçer. saat 00:00 olduğunda artık son gün bitmiştir ve bu saatte hala ofiste olmanın manası da yoktur.

Herhalde üç yılı aşkın avukatlığım boyunca yaşadığım en üzücü durum buydu. Müvekkilin lise arkadaşım olması ve kendisine karşı imzalamadığı bir senetle takibe geçilmiş olması da yardımcı olma isteğimi kamçılamıştı fakat ne yazık ki dava açılamadı. UYAP sistemini uzun zamandır kullanmaktayım ve mazeret gönderme gibi elektronik imzalı işlemleri de gayet başarılı biçimde yapmışlığım vardı.

Sabah mesai başladıktan sonra Barolar Birliği Çağrı Merkezi’ni aradım (4442276). Telefondaki görevli, gayet kibar biçimde sorunun Java sürümünden kaynaklandığını bildirdi. Otomatik güncellenen Java, eski sürümü silmiş ve yeni sürüm, dökümanı elektronik imzalamayı sağlamıyormuş. Bunun için eski sürümlerden birinin de kurulması gerekliymiş. Uzaktan yardım yazılımı ile birkaç dakika içinde gerekli yüklemeler bilgisayarıma yapıldı ve sorun çözüldü. Ama artık çok da bir anlam ifade etmiyordu.

Dava açmak için hukuk formasyonunun yetmediği anlardan biriydi benim için. Bilgisayarla epey ilgili olduğumu söyleyebilirim. Ancak benim gibi birinin bile başına gelen böyle bir durum, birçok avukat için epey risk taşıyor. Akıma gelen her olanağı denediğim akşam, elektronik imza ve UYAP konusunda teknik yardım alma imkanının bulunmadığını ve bu konuda kaynak azlığını farkettim. Gerek e-imzayı satın aldığım firma, gerekse Barolar Birliği Çağrı Merkezi gece hizmet vermiyor. Bu anlaşılabilir bir şey fakat bu konuda Barolar Birliği belki bir teknik destek forumu kurabilir diye düşünüyorum. Ya da böyle bir projeyi teknik imkanlar elverirse Hukuk Sokağı’nda hayata geçirme yolunu arayabiliriz.

Tabii bir musibetin marjinal faydasının, bin nasihatten fazla olması dolayısıyla da birtakım dersler çıkardım kendime. Kulak vermekte fayda var diye düşünüyorum:

  • Bilgisayarınızda UYAP Editör mutlaka bulunsun. Hatta ücretsiz bir Word alternatifi olarak da kullanılabilir. (İndirme adresi: UYAP)
  • Kullanmasanız da zaman zaman UYAP Avukat Portal’a giriş yapınız.
  • Yine kullanmasanız da zaman zaman elektronik imza ile döküman imzalamayı deneyerek çalışıp-çalışmadığını kontrol ediniz.
  • Bunların çalışmaması durumunda Barolar Birliği Çağrı Merkezi’nden (444 22 76) destek alınız.
hukuksokagi.com-