İzmirli serbest muhasebeci, mali müşavir Hakan Çağlar Ülkü, İzmir Barosu avukatlarından Murat Fatih Ülkü ile İzmir nöbetçi idare mahkemesi aracılığıyla Danıştay Başkanlığı'na gönderdikleri dilekçeyle, otomobillerde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışının iptali için dava açtı.

Ülkü kardeşler, dilekçelerinde sıfır kilometre araç alımında, hemen hemen dünyanın hiçbir ülkesinde bulunmayan çok yüksek oranda özel tüketim vergisi ödenmesinin ve bu verginin arttırılmasının başlangıcından itibaren Anayasa'ya ve hukuka aykırı olduğunu ifade etti. Bu kapsamda, 01.01.2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren, "Bazı Mallara Uygulanan Vergi ve Fonlara İlişkin Oran ve Tutarların Yeniden Tespit Edilmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararı"nın, 3'üncü maddesinin; vergi yükünün adaletli ve dengeli dağıtılmasına ilişkin Anayasa'nın 73'üncü maddesi, kanun önünde eşitliğe ilişkin 10'uncu maddesi, mülkiyet hakkına ilişkin 35'inci maddesi, çalışma ve sözleşme özgürlüğüne ilişkin 48'inci maddesi, vergi hukukunun temel ilkelerine, Vergi Usul Kanunu'na ve diğer ilgili mevzuata aykırı olduğu öne sürüldü.

Dilekçede, "Kanunda, sıfır kilometre araçta alınan ÖTV oranlarını arttırma yetkisinin Bakanlar Kurulu'na verilmiş olmasının, Bakanlar Kurulu'nun bu yetkiyi istediği gibi, denetimsiz biçimde kullanılabileceği anlamına gelmez. Bakanlar Kurulu'nun bu vergi oranlarının artırımına ilişkin işlemleri, Anayasa'nın 125'inci maddesi gereğince yargısal denetime bağlıdır. Bu konuda bir tartışma yoktur, olamaz" denildi.

Hakan Çağlar Ülkü, kardeşi ve avukatı Murat Fatih Ülkü, dava konusu düzenlemenin, uygulanması durumunda giderilmesi olanaksız zararlar yaratacak nitelikte olduğu gerekçesiyle, Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulmasını talep etti. Avukat Murat Fatih Ülkü, bu davanın Türkiye'de ilk kez açıldığını da belirtti. - İzmir


Haberler.com