Çağdaş Hukukçular Derneği'ne üye bir grup avukat, avukatların üstlerinin ve çantalarının aranarak adliyeye girmelerini protesto etmek için Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'ndaydı. Adliyenin B kapısı önünde toplanan avukatlar, alkışlarla uygulamayı protesto etti; ardından da bir basın açıklaması yaptı. Avukatlar daha önceki uygulamanın aksine bu kez, giriş kapısına konulan turnikeden çipli baro kartlarını okutarak adliyeye girdi.

" MEVCUT UYGULAMA YASALARA AYKIRIDIR "

Avukatların üstlerinin ve çantalarının aranarak adliyeye girmesini protesto eden Çağdaş Hukukçular Derneği'ne üye bir grup avukat, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda toplandı. Adliyenin B kapısı önünde toplanan avukat grubu yine alkışlarla uygulamayı protesto etti. Avukatlar basın açıklaması öncesi üzerinde 'Bağımsız Savunmaya Sahip Çıkıyoruz. Direnerek Kazanacağız' afişi açtı. Basın açıklamasını Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi adına avukat Ali Şafak okudu.

Şafak, "Savunmanın temsilcileri olan avukatlar, bu kez kendi haklarını savunmak için adliyedeler.Çağlayan Adliyesinin açılmasıyla başlayan, yeni adli yılla birlikte artarak devam eden, avukatlara, avukatlık mesleğine yönelik dayatma ve saldırılara ilişkin olarak bir kez daha buradayız. Güvenlik gerekçesiyle avukatlık ilkelerine aykırı uygulamaları hayata geçirmeye çalışan anlayış sorunu güvenlikle çözmeye çalışmıştır. Bir kez daha belirtmek gerekir ki, sorun güvenlik sorunu yahut avukatların ayrıcalık talebi değildir.Avukatların kendilerine ilişkin hiçbir ayrıcalık talepleri yoktur. Sorun avukatlık mesleğinin dolayısıyla yrgının tam bağımsız ve eksiksiz yerine getirilmesinin sağlama çabasıdır" dedi.

Açıklamada yeni başlatılan uygulamayla avukatlara yönelik ayrı turnike ve giriş kapısı uygulamasını da eleştirileren Şafak, "Ayrı giriş kapısı ve turnike uygulaması sorunun çözümü için bir adım olarak değerlendirilse de halihazırdaki mevcut uygulama yasalara, avukatlığın yürütülmesi için gerekli ilkelere aykırıdır. Avukatlık meseğine yönelik dayatma ve saldırılara boyun eğmeyerek, direneceğiz" diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından avukatlar 'Direne direne kazanacağız' sloganı attı. Sloganların ardından avukatlar, ellerindeki çipli baro kartlarını giriş kapısına yerleştirilen turnikelere okutarak, adliyeye girdi.

Çipli baro kartı olmayan avukatlar ise, baro kartlarını güvenlik görevlilerine göstererek içeri girdi. Avukatların geçişi sırasında güvenlik görevlileri de turnikelerin yanında önlem aldı. Turnikeden geçerek içeri giren avukatlar daha sonra alkışlar ve sloganlar eşliğinde birbirlerine destek verdi. Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube Başkanı Avukat Taylan Tanay konuyla ilgili olarak, "Çağlayan Adliyesi açıldığından beri burada özellikle Avukatlık Kanunu'nun 58. maddesine aykırı bir şekilde avukatların üzeri ve eşyaları aranıyordu. Eşyalarının aranmasından kastımız çantalarının aranmasıydı. Bu adli yıl açılışında problem oldu biliyorsunuz 6 Eylül'de.Bugün tekrar burada eylemimiz vardı ve bu süren eylemler sonucunda bakanlığın geri adım attığı anlaşılıyor. Yasa dışı bir uygualamaydı.Şu anda yasal uygulamaya dönülmüş durumda. Biz avukatlar için bir ayrıcalık talep etmiyoruz. ya da adliyelerin güvenlik riskini artırma taraftarı değiliz. Elbette ki adliyeye girerken silah araması bomba araması yapımalıdır ama avukatlar için bazı prensipler var. Biz buranın bir parçasıyız. Avukatların aranmadan adliyeye girmesi gerekir. Adalet Bakanlığı'nın Çağlayan Adliyesi'nin açılışından itibaren yaptığı yanlış uygulamayı terk ettiği anlaşılıyor. Bugün 200'e yakın avukat arkadaşımız üzerimizi aratmadan kimliklerimizi göstererek içeri girmiş olduk" şeklinde konuştu.

Tanay doğru uygulamanın bu olduğunu kaydederek, "Bu uygulamada ısrar edilmesi gerekir. O yüzden sorun artık ortadan kalkmış gözüküyor. " dedi.



Doğan Haber Ajansı