'ÜÇ FİDAN'IN AVUKATI GÜLÇİN ÇAYLIGİL, YAŞAMINI YİTİRDİ

Düşünce suçu davalarının vazgeçilmez ismi Gülçin Çaylıgil Bodrum'da vefat etti.

Hayatı boyunca ilkelerinden taviz vermeden adalet için mücadele eden hukukçu Gülçin Çaylıgil, meslek hayatına 1952 yılında başladı. Onlarca ‘düşünce suçu’ davasında müdafi sıfatıyla yer alan Çaylıgil, 12 Mart döneminde Deniz Subayları Davası, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının İstanbul’daki davaları, Aydınlık Davası, Madanoğlu Davası, TKP Davası; 12 Eylül döneminde TİKP Davası, DİSK Davası, Aydınlar Dilekçesi Davası, THKP-C Davası, Devrimci Sol Davası bu davalardan bazıları.

87 yaşında hayatını kaybeden Çaylıgil, Harun Karadeniz, Adnan Benk, Orhan Apaydın, Doğan Avcıoğlu, Çetin Altan, Vedat Günyol, Server Tanilli, Yalçın Küçük, Talat Turhan, Uğur Mumcu gibi birçok aydın ve sanatçının savunuculuğunu üstlendi.

Mücadele ruhunu hiçbir zaman kaybetmeyen Çaylıgil son röportajlarından biri Adalet İçin Hukukçular'ın portalı adaletvesosyalizm.org’a vermişti.

Çaylıgil'in cenazesi yarın defnedilecek.

Adalet İçin Hukukçular ve Barış Derneği'nden açıklama
Çaylıgil'in hayatını kaybetmesinin ardından Adalet İçin Hukukçular, bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada şöyle denildi:

Sosyalist Hukukçu Gülçin Çaylıgil’i Kaybettik

Ömrünü sosyalizm mücadelesine adamış, hukukçu kimliğiyle meslek hayatı boyunca onlarca siyasi davada avukat olarak yer alan Gülçin Çaylıgil ‘i kaybettik.

12 Mart ve 12 Eylül dönemlerinde devrimcilerin yargılandıkları davaların birçoğunda cüppesini giyerek, hem müvekkillerini hem de düşüncelerini açıkça savundu. Kendisi de Türkiye İşçi Partisi üyesi olan Çaylıgil ömrünün sonuna kadar sosyalizmin önemli taşıyıcılarından biriydi.

Gülçin Çayligil yaşamı ve mücadelesiyle yolumuzu aydınlatmaya devam edecek.

Anısı önünde saygı ve sevgiyle eğiliyoruz.

Çaylıgil'in ardından bir açıklama da Barış Derneği'nden geldi:

Barış Davası avukatlarından Gülçin Çaylıgil’i kaybettik

Ömrü boyunca sosyalizm mücadelesini taviz vermeden sürdüren, 12 Mart ve 12 Eylül sürecinde sosyalist, devrimci ve aydınlara yönelik açılan pek çok “düşünce suçu” davasının yanı sıra, Türkiye Barış Derneği Davası’nda da yargılananların savunuculuğunu üstlenen Gülçin Çaylıgil’i kaybettik.

Anti-emperyalist barış mücadelesinin vazgeçilmezliğinin olanca açıklığıyla hissedildiği günlerden geçerken, Çaylıgil’in inançlı ve mücadeleci yaşamı yolumuzu aydınlatacak.

Anısını saygı ve sevgiyle selamlıyoruz.

(soL- Haber Merkezi)