ESKİŞEHİR

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Üyesi ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, Avrupa'daki nükleer reaktörlerin çoğunun miadını doldurmasına rağmen reaktörlerin halen çalışıyor olmasının risk oluşturduğunu bildirdi.

Günay, yazılı açıklamasında, AKPM tarafından 10 Ekim 2016'da "Beyaz Rusya'da nükleer enerji santralinin Avrupa ülkelerine potansiyel bir tehdit oluşturması" konusunda raportör olarak görevlendirildiğini anımsatarak, bunun kapsamının genişletilip "Avrupa'da ortaya çıkan terör tehditleri ışığında nükleer güvenlik" taslak raporuna dönüştüğünü aktardı.

Bu raporu Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen AKPM Sosyal İşler ve Sürdürülebilir Kalkınma Komite Toplantısı'nda parlamenterlere sunduğunu belirten Günay, Avrupa'da kaygı verici riskleri bulunan nükleer tesislerin olduğunun altını çizdi.

Günay, şöyle devam etti:

"Avrupa'da bulunan nükleer reaktörlerin çoğunun miadını doldurmuş olması ve bu reaktörlerin hala çalışıyor olması risk oluşturuyor. Avrupa'da Rusya hariç olmak üzere 151 adet nükleer reaktör var. 151 reaktörden 35'i 25 yaşından büyük, 66'sı ise 35 yaşından büyük. Hatta bu 151 reaktörden 7 tanesi 40 yaşından büyük. Tesisler düzgün bir şekilde muhafaza edildiğinde bile bu reaktörlerin genel durumu sürekli olarak bozulmaktadır. Bu da kaza riskini önemli ölçüde artırmaktadır. Bu nedenle nükleer reaktörlerin yaşlanması konusu acil ele alınmalı ve bir eylem planı ortaya konmalıdır."

Nükleer tesislerin yapısını bire bir görmek ve karşılaştırılmalı olarak değerlendirmek amacıyla bu tesisleri ziyaret etmeyi planladığını bildiren Günay, "Bu reaktörlerin çeşitli yönleri hakkında birinci elden bilgi edinmek için üç farklı nükleer enerji santrali ziyaret etmeyi önerdim. Farklı koşullar altında çalışan enerji santrallerinin özelliklerini karşılaştırmalı olarak anlamak amacıyla, yaşlanmakta olan bir reaktör, güvenli ve başarılı bir şekilde çalışan bir reaktör ve yapım aşamasındaki Beyaz Rusya reaktörü için üç saha ziyareti planlanmalı." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Deniz Açık

Kaynak: AA