İSTANBUL - Hüseyin Demir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TL kullanılması yönündeki çağrısı, AVM kiralarında dövizden TL'ye geçilmesi konusunu tekrar gündeme getirdi.

Perakende sektöründe maliyetlerin önemli bir bölümünü oluşturan kira giderleri, son dönemde döviz kurundaki artışın da etkisiyle bazı AVM'lerde mağaza kapatmalarına neden olurken, perakendeciler, memnuniyetle karşıladıkları Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TL kullanılması yönündeki çağrısıyla birlikte AVM'lerin mağaza kiralamada dövizden TL'ye geçmesini istedi.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının organize perakende sektöründe memnuniyet yarattığını ifade ederek, Erdoğan'ın, Türk markaları açısından hayati bir sorunu ülke gündeminde tuttuğunu, AVM yöneticilerine yapılan çağrıların karşılık bulacağından emin olduklarını söyledi.

Öncel, "Mademki TL ile kazanıyoruz, TL ile de borçlanmak ve harcamak durumundayız. Türk markaları olarak AVM ve cadde mağazalarında ödenebilir kurla TL'ye dönülmesini bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın dövize dayalı ekonomiden TL'ye dayalı ekonomiye geçiş çağrılarına destek veriyoruz." dedi.

"Kapanan mağazaların artması en büyük endişemizdir"

Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) Yönetim Kurulu Başkanı Alp Önder Özpamukçu da AVM ve caddelerdeki mağazalardan markaların ayrılmasını üzülerek gördüklerini ifade ederek, "İşimizin doğası gereği belli bir verimliliği ve karlılığı yakalayamadığımız mağazalarımızı kapatıyoruz. Kapanan mağazaların artması en büyük endişemizdir. Bu bizler için olduğu kadar, AVM yatırımcıları için de istenmeyen bir durum." dedi.

Özpamukçu, "Döviz borcu bulunmayan, yatırım kredisinin ödemesini tamamlamış AVM'lerin, yatırımlarına yeniden değerleme yaptırarak makul bir döviz kuruyla TL bazlı kiraya dönmelerini bekliyoruz. Diğer AVM'ler de mutlaka kur sabitlemeli." ifadesini kullandı.

"Kapalıçarşı'da 100'den fazla dükkan kiradan dolayı boşaldı"

Kapalıçarşı Esnafları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Fırat ise Kapalıçarşı'da dükkan kiralarının şimdiye kadar hem TL ile hem de dolarla ödendiğini, dükkan sahiplerinin şu anda dolar üzerinde durduğunu ve kiraları düşürdüğünü anlattı.

Kapalıçarşı'da son 4 aydır dükkanların boşaldığını, dolarla tutulan ve kontratları sona eren dükkanlarda kiracıların sıkıntı çektiğini ifade eden Fırat, "Şu anda 100'ün üzerindeki dükkan kira sıkıntısından dolayı boşaldı. Sayı, her geçen gün de artıyor. Dolar bazında devam edilirse yılbaşına kadar kontratını tazeleyemeyecek olanlar da bırakacaklar." dedi.

Kaynak: AA