TBB Başkanı Av. Metin Feyzioğlu, Türkiye'nin dünyada sığınmacılar söz konusu olduğunda en büyük fedakarlığı yapan ülke olduğunu söyledi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Türkiye'nin dünyada sığınmacılar söz konusu olduğunda en büyük fedakarlığı yapan ülke olduğunu söyledi. Feyzioğlu, bu fedakarlığın büyük kısmını yargı mensuplarının üstlendiğini belirtti.

TBB, Adalet Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve İsveç Uluslararası Kalkınma Ajansı tarafından 'Türkiye'de Adalete Erişim İçin Adli Yargı Uygulamalarının Geliştirilmesine Destek Projesi' kapsamında düzenlenen 'Adli Yardım Ortak Sorunlar, Ortak Çözümler' başlıklı konferans, Antalya'daki Hotel Su'da gerçekleştirildi.

Konferansa, Türkiye'deki 79 baro başkanı, Adalet Bakanlığı üst düzey yetkileri ile çeşitli ülkelerden adalet uzmanları katıldı. Konferansın açılış konuşmasını, Antalya Barosu Başkanı Avukat Polat Balkan yaptı. Avukat sayısı az olan illerde ücretsiz avukatlık hizmetinin etkili ve verimli verilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Polat Balkan, sorunların tespiti ve çözümüne katkı koyan bu türlü organizasyonları her zaman desteklediklerini belirtti.

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, adli yardımın, bir insan hakkı olan adalete erişimin ve adalete eriştikten sonra adil yargılanabilmenin güvence altına alınmasında fevkalade önemli olduğunu belirtti.

Feyzioğlu, "Aile içi şiddetten sığınmacıların durumuna kadar çeşitli alanlarda adli yardımın bir sosyal devlet ilkesinin sonucu olarak etkinliği, aynı zamanda devletin çağdaşlığını da belirleyen temel unsurdur. Ben özellikle, Ankara Barosu'nda 'Gelincik' adıyla hayata geçirdiğimiz ve kadına karşı şiddetle mücadelede hukuki alanda çok ciddi bir koruma sağlayan ve bu konuda üzerlerine düşeni yapmakta çekingen olan başka kurumları da harekete geçiren bu projenin özel olarak incelenmesini istirham ediyorum" diye konuştu.

Yıllar içerisinde 25 binin üzerinde şiddet mağduru kadına etkili hizmet vermiş olan bu sistemin, kadına karşı şiddetle mücadelede Türkiye'ye sınıf atlatacak kadar etkili kullanılabileceğini belirten Metin Feyzioğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu projenin etkin olabilmesi için tüm Türkiye'ye yayılması gerekiyor. Bu model olarak alındığında başka dezavantajlı gruplar için de yine benzer projelerin üretilmesi mümkün olabilir. Biz göreve geldiğimizde, yabancıların adli yardımdan yararlanamayacağı genel kabul görmüştü. Ancak o tarihte iç savaşlar silsilesi başlamış ve sığınmacı akını bu sayıda olmasa da artık önemli, ciddi bir boyuta gelmiştir. Biz bilgisayar programlarında yaptığımız değişikliklerle, yabancılara da adli yardım verilebilir hale getirdik. Daha sonra bu yasal sisteme kavuştu. O tarihte ne kadar doğru yaptığımızı bugün gördük."

YARGININ FEDAKARLIĞI

Türkiye'nin, dünyada sığınmacılar söz konusu olduğunda en büyük fedakarlığı yapan ülke olduğunu aktaran Metin Feyzioğlu, "Bu fedakarlığın önemli bir kısmını da yargı mensupları üstlenmiştir. Ülkemize sığınan 3 milyonun üzerindeki komşumuz yaş tespitinden, kimlik tespitine kadar adli sistemde çözülmesi zor sorunlara sebebiyet vermiştir. Övündüğümüz adli yardım işlemi avukatların yardımı ile yürümektedir. Çünkü meslektaşlarımız aslında cüzi olan adli yardım ücretlerini neredeyse 1 yıl geriden almaktadır.

Bu fedakarlığın bu şekilde sürdürülmesi gerçekten zordur. Adli yardım bütçelerinde Avrupa'da 4'üncü olabiliriz. Ancak dezavantajlı kişilerin toplam nüfusa oranında da yine en üst sıralarda olduğumuzu hatırlatırım. Bizim çok ciddi bütçe sıkıntımız var. Dünyaya dönüp haklı olarak övündüğümüz bu hizmetin omuzlarına yüklendiği avukatların rahatlatılması zorunludur" diye konuştu.

'Adli Yardım Ortak Sorunlar, Ortak Çözümler' konulu konferans yarın sona erecek.

Kaynak: Haber Kaynağı