ERZURUM - Yunus Hocaoğlu

Türkiye Atletizm Federasyonunda (TAF) antrenör olarak görev yapan 74 yaşındaki Mehmet Tümkan, askerlik döneminde başladığı ve ilerleyen yaşına rağmen bırakmayarak yaşam biçim haline getirdiği atletizmde deneyimlerini genç sporculara aktarmanın gururunu yaşıyor.

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde doğan ve bölgenin iklimi nedeniyle kayak sporu ile uğraşan Tümkan, vatani görevini yaparken komutanlarının desteğiyle tanıştığı atletizmde birçok başarıya imza attı.

Tümkan, sayısız Türkiye şampiyonluklarının yanı sıra uluslararası müsabakalarda da ülkesini temsil ederek yaşına aldırış etmeden antrenör olarak sürdürdüğü hayatında yeni atletler yetiştiriyor.

Antrenör Mehmet Tümkan, TAF'ın atlet ve antrenör eğitimi için destek verdiğini ifade ederek, bu sayede yeni nesil sporcuların bir çok imkana sahip olduğunu vurguladı.

Bu imkanların gelecekte sporcuların gelişimlerine katkı vereceğini dile getien Tümkan, şunları kaydetti:

"Federasyon sadece atletlere değil antrenörlere de psikoloğunu ve diyetisyenini getirdi. Çünkü bir antrenör sadece sahada eğitim vermekle bu çocukların gelişimlerine katkıda bulunamaz. Bizim dönemimizde bu imkanlar olmadı, kimseden destek alamadığımız için de olimpiyat düzeyinde dereceler yapamadık. İnanıyorum ki bu imkanlar çocukların gelişimlerine katkı verecek ve on yıl sonra olimpiyatlarda derece yapan sporcularımızda artış olacak."

"Çocuklardaki heyecan, sinerji gerçekten insana güzellik katıyor"

İlerleyen yaşına rağmen sporu bırakmayarak yaşam biçimi haline getiren Tümkan, deneyimlerini genç sporculara aktardığını söyledi.

Sporun önemine değinen Tümkan, "Yaşama bağlılığımız ancak sporla oluyor. Genç sporcularla hopluyor, zıplıyorum, hatta yeri geliyor koşuyorum. Bizi ayakta tutan şey bu tip çalışmalar. Çocuklardaki heyecan, sinerji gerçekten insana güzellik katıyor. Sağlıkta ilaçlara harcanan para trilyonları geçiyor. Bu, hem aile hem de ülke bütçesine büyük bir kayıp. Eğer insanlar sağlıklı olmak istiyorsa koşsun, yürüsün bütün hastalıkların bittiğini görecekler." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA