KARABÜK

Safranbolu Belediyesi bünyesinde hizmet veren Safranbolu Kültür ve Eğitim Merkezi'nde (SAKEM) açılan açılan "geri kazanım kursu"nda çoraptan sandalyeye, sehpadan banyo seramiklerine kadar atık olarak değerlendirilen objeler geri kazanılıyor.

70 kursiyerin yer aldığı kursta, eski çoraplardan bebekler, bezlerden seccade, çanta, yatak örtüsü yapılıyor, eskiyen, kullanılmayan sehpa, sandalye, masalar yenilenip ilk günkü haline getiriliyor. Kurs bitiminde kursiyerler, ihtiyacı olan kursiyerin evine gidip yenilenmesi gereken oda ve banyosunu baştan aşağı elden geçiriyor.

SAKEM Koordinatörü Münevver Esen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, SAKEM'in 2010'dan bugüne hizmet verdiğini söyledi.

Vatandaşların bütün kurslara büyük ilgi gösterdiğini ve geçen 5 yıl 5 bin kursiyere ulaştıklarını ifade eden Esen, "Özellikle bu sene ağırlık verdiğimiz geri dönüşüm değerlendirme çalışmalarımız hız aldı. Kursiyerler içerisinde sanat eğitimleri, geriye dönük tarihi meslekleri canlandırmaya yönelik eğitim alanları mevcut. Ama bunların yanı sıra hiç para vermeden evindeki malzemelerini, gözden çıkardığı düğmesini, çorabını, kumaşını, bavulunu, ev eşyasını değerlendirerek çok daha yeni ve kullanılabilir hale getirip, sanat eserine dönüştürme eğitimlerimiz başladı." diye konuştu.

"Ürünleri modern çağa daha uygun hale getiriyoruz"

SAKEM'de resim eğitmenliği yapan Mustafa Tunç da farklı atıkları değerlendirdiklerini söyledi.

Evde atılan, kullanılmayan ne varsa hepsini bir şekilde değerlendirmenin mümkün olduğunu vurgulayan Tunç, "Ahşap, metal, plastik hepsinin geri dönüşümü mümkün. Ağırlıklı olarak sehpa, masa, sandalye geliyor. Bunları yeniliyoruz. Bu ürünleri modern çağa daha uygun hale getiriyoruz. Aşırı tüketime vurgu yapmak için resimleri o konuda seçtim. Doğrudan çöpe değil, insanlar artık düşünüyor. 'Bundan ne çıkabilir, ne yapabilirim, değerlendirebilir miyim?' diye." ifadelerini kullandı.

El sanatları alanında eğitmenlik yapan Nurhan Baykala ise bu yıl nakış ve ahşap boyama üzerine kurs açtıklarını kaydetti.

Muhabir: Ersin Turan


Kaynak: AA