ŞANLIURFA - MEHMET FATİH ASLAN

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu, AA muhabirine, insanların enerjisiz yaşayabileceğini ama tohumsuz asla yaşayamayacağını söyledi.

Özellikle ata mirası tohumların gelecek açısından çok önemli olduğunu belirten Saraçoğlu, "Özellikle ata tohumlarımız bizim genetik kaynaklarımızdır. Bu genetik kaynakların çok iyi korunması gerekiyor. Bunlar paha biçilmez değerlerimizdir." diye konuştu.

Saraçoğlu, ata tohumlarının, genetik kaynaklarının ve biyolojik çeşitliliğinin korunması gerektiğini vurgulayarak, hayata geçirilen Milli Tarım Projesi ile yerli tohumların koruma altına alınmaya başlandığını ifade etti.

Bu kapsamda ata tohumlarının kaynaklarından toplanmaya başlandığını kaydeden Saraçoğlu, şöyle devam etti:

"Ata tohumlarımız, bunlar tahıl, sebze, baharat gibi, civardaki köylülerden toplanıyor ve biz bunları çoğaltıyoruz. Devlet buna sahip çıkıyor. Dolayısıyla yıllardır Anadolu'yu arşınlayan yabancılar nice bitkilerimizi, tohumlarımızı götürdüler. Artık buna 'dur' demenin zamanı gelmiştir, bir an önce bunları topluma geri kazandırmak zorundayız. Önümüzdeki yıllarda bir vatandaş, gerek sebzede gerek meyvede tarım il müdürlüklerine gittiğinde, oradan domatesini, patlıcanını, biberini, salatalığını, kabağını rahatlıkla tedarik edebilecek. Tabii tohum deyince buğday, mısır gibi bütün tohumlar olacak."

Kaynak: AA