Ahmet Zeki Üçok, savunmasında kendisinin işkence yapmak gibi aşağılık bir suçtan 7.5 yıl hapse mahkum edildiğini de hatırlatarak, “Bu duruma gıkınızı çıkarmadınız. Bu mudur silah arkadaşlığı, bu mudur meslek etiği?” diye tepki gösterdi. Askeri yargının ülkemizin geçirdiği bu süreçte sınıfta kaldığını kaydeden Üçok, şunları söyledi: “Askeri yargıç ve savcılar görevlerine sahip çıkmamışlardır. Bu hukuksuzluklara tek bir askeri yargıç ses çıkarmamıştır. Hatta televizyona çıkan AYİM başkanı kendisine Balyoz sanıkları ile ilgili soru soran spikere ‘beni bu işlerin içine çekemezsiniz’ diyebilecek kadar bu hukuksuzluklara gözlerini kapatmıştır. Ama herkes şunu bilmelidir ki korkunun ecele faydası yoktur. Ben görevlerini yapmayan, silah arkadaşlarını görevsiz ve yetkisiz mahkemelerin kucağına teslim eden askeri hakim ve savcıların hiç birisine hakkımı helal etmiyorum. Onların hepsini, bizlere yapılan bu haksızlıklara sessiz kalarak analarımızdan, kızlarımızdan, oğullarımızdan,karılarımızdan koparılıp yıllarca hapislere atılmamıza seyirci kaldıkları için affetmiyorum. İnşallah bizlerin başına gelenler onların başına gelmez. Sizler çocuklarınızdan, eşlerinizden sevdiklerinizden ayrı kalmazsınız. Ama babalarından koparılan küçücük çocuklarımızın günahlarını nasıl ödeyeceksiniz bilemem. Tanrı hepinizi affetsin.”
Albay Üçok, nihai karar verilmesi için Uyuşmazlık Mahkemesine müracaat edilmesi hususundaki taleplerini hatırlattı ve şunları söyledi: “Şimdi size soruyorum! 14 Mart 2012’den bu yana 10 aydan fazla süre geçmesine rağmen niçin bir karar almadınız? Şimdi bana Askeri Yargının en üst merciinin yüksek yargıçları olarak cevap verin! Niçin yargılama görevinize sahip çıkmadınız? Niçin beni AİHS, Anayasamıza, kanunlara aykırı olarak yargılayan, çeşitli cemaatlerin kontrolünde oldukları hususunda neredeyse tüm politikacıların, medyanın sivil toplum kuruluşlarının hemfikir oldukları görevsiz, yetkisiz mahkemelerin kucağına teslim ettiniz?”

Silah arkadaşlarınızın yüzlercesi hapse atıldı

Ahmet Zeki Üçok, bugüne kadar 758 asker şahıs hakkında başta Özel Görevli Mahkemeler olmak üzere adli yargıda onlarca dava açıldığını söyledi. Binlerce sahte belge ile onlarca yalancı itirafçı ile iftiralar atılarak yüzlerce silah arkadaşının hapse atıldığını vurgulayan Üçok, şöyle konuştu:

“Bu askerler, evlatlarından, eşlerinden, analarından, sevdiklerinden koparılarak Hasdal’da, Hadımköy’de, Silivri’de kör zindanlara atıldılar. Yıllarca dağlarda canı cebinde savaşan, soğuk denizlerin dalgalarına kaşı koyan, göklerde canlarını feda eden kahraman silah arkadaşlarınızı terörist, casus, darbeci, işkenceci, fuhuşçu, kadın pazarlamacısı diye meslek hayatlarını sona erdirdiler. Sizin yani askeri yargının en yüksek temsilcisi olan sizlerin gözlerinizin içine bakarak askeri yargıyı yok saydılar. Basit bir görevi kötüye kullanmak suçunu ya da en fazlasından emre itaatsizlik ısrar suçu sayılabilecek asker kişilerin yasal seminerlerini darbe girişimi, hükümeti devirme provası diyerek tam 325 silah arkadaşınızı 5 bin yıldan fazla mahkumiyet ile cezalandırdılar.”

aydınlık gazete