İddianamenin kabul edilmesinin ardından avukatların başvurularını değerlendiren İzmir 12′nci Ağır Ceza Mahkemesi, sivil sanıklar Birol San, Mustafa Yıldız ile muvazzaf asker Özgür İkiz’in tutuksuz yargılanmak üzere tahliyesine karar verdi.

Mahkeme tutuksuz sanıklardan 38′ine adli kontrol ve yurtdışı çıkış yasağı koyarken ilk duruşmanın 16 Nisan’da yapılmasına karar verdi.

Toplam 357 sanıklı davada 55′i muvazzaf asker 88 sanık tutuklu bulunuyor.

DURUŞMA YERİNE ADALET BAKANLIĞI KARAR VERECEK

İzmir Cumhuriyet başsavcılığınca ‘gizli bilgi ve belge bulundurma’ soruşturması davasında tutuklu bulunan biri deniz yüzbaşı 3 sanık avukatların itirazı üzerine tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi. 3 sanığın tahliyesiyle tutuklu sanık sayısı 85′e düşerken, askeri casusluk davasının 16 Nisan’da başlayacak olan duruşmasının nerede yapılacağına adalet bakanlığı karar verecek.

196 müştekinin, 831 mağdur, 357 sanığın bulunduğu ve bin 937 sayfa olan iddianame, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10′ncu maddesiyle görevli Cumhuriyet Savcısı Zafer Kılınç tarafından hazırlandı. İddianamede, çete lideri olduğu iddiasıyla suçlanan tutuklu sanıklar Bilgin Özkaynak ile Narin Korkmaz hakkında, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kişisel verilerin kaydedilmesi, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek suçlarından müebbet ve 9′ar yıl hapis cezası istendi. Çete yöneticisi oldukları iddia edilen diğer tutuklu sanıklar hakkında da değişik cezalar talep edildi. Tutuksuz sanıklardan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele hakkında ise suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, yasaklanan bilgileri temin etmek suçlamasıyla 2 yıl ile 6 yıl arası hapis cezası istendi. İddianamede adı geçen 831 mağdur arasında devlet memuru ve askerin de fişlendiği belirtildi. 3′ü kadın 55 muvazzaf askerin sanık olarak yargılanması istenen iddianamede, 88 tutuklu sanık bulunuyordu.

AVUKATLARIN İTİRAZI DEĞERLENDİRİLDİ

İddianameyi kabul eden 12′inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, tutuklu sanık avukatlarının tutukluluk hallerine yapılan itirazları değerlendirdi. Heyet, TCK 220/2′nci maddesi uyarınca ‘örgüt üyesi olmak’ suçlamasıyla yargılanan ve haklarında 1-3 yıl arası hapis cezası istenen Mustafa Yıldız ve Birol Sam ile Marmaris Aksaz Deniz Üssü’nde görevli yüzbaşı Özgür İkiz’in tahliyesine karar verdi. Üç kişinin tahliyesinin ardından, davada 85 tutuklu sanık kaldı.

YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI

Haklarında yurt dışına çıkış yasağı bulunan tutuksuz sanıklar Ali Tuna Baysal, Hakan Taşkesen, Ercüment Tatlıoğlu ve Mehmet Emre Gültekin hakkında yurtdışına çıkış yasağını kaldırılırken, 38 sanık hakkında da adli kontrolle birlikte yurtdışına çıkış yasağı getirildi.

DURUŞMA GÜNÜ 16 NİSAN

12′inci Ağır Ceza Mahkemesi, duruşma gününü 16 Nisan olarak belirledi. Heyet ayrıca 27 Şubat ve 27 Mart tarihleri arasında diğer tutuklu sanıklar hakkındaki tutukluluk hallerine yapılan itirazları değerlendirecek. Duruşmanın nerede yapılacağına ise Adalet Bakanlığı karar verecek.