İSTANBUL - HİKMET FARUK BAŞER

Engelli mimar Erdoğan Altındiş, İstanbul'da yaşadığı tarihi pasajın içini çocukluk özlemi olan uçurtmalarla donattı.

55 yaşındaki Altındiş, İstiklal Caddesi'ndeki 110 yıllık tarihi Suriye Pasajı'nın içini kendi yaptığı uçurtmalarla renklendirdi.

Pasajın, 7 katlı binanın çatısına kadar ulaşan orta avlusuna 100 uçurtma yerleştiren Altındiş, hem görsel bir şölen oluşturuyor hem de çocukluk özlemini uçurtmalarla yansıtıyor.

AA muhabirine açıklamada bulunan Altındiş, 1 yaşında felç geçirmesinden dolayı yürüme engeli olduğunu söyledi.

10 yaşında babasıyla beraber Almanya'ya gittiğini anlatan Altındiş, ''Türkiye'ye olan özlemimden dolayı mimar olduktan sonra ülkeme döndüm. Uzun zamandır da Suriye Pasajı'nda çeşitli sanatsal çalışmalar yapıyorum.'' dedi.

Altındiş, çocukluğuna duyduğu özlemin her zaman içinde olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

''Pasajı uçurtma ile doldurma fikri içimdeki çocukluğa olan özlemden geldi. Uzun süredir pasajdaki dairede uçurtma yapıp boyuyorum. Uçurtmaların insanlar arasında bir birleştirici güç. Her insanın içinde her zaman çocuksu bir ruh vardır. İstiklal Caddesi'de bulunan Suriye Pasajı'nda bir hayli farklı insan var. Ben bu insanları bir araya getirip farkındalık oluşturmak istedim. Çocukluğumda uçurtma yaptığım günler aklım geldi. Ondan sonra uçurtmalar boyadım. 1, 2, 10, 50 derken sayı 100 uçurtmaya kadar çıktı. Uçurtmaları daha sonra tek tek pasajın içerisine asarak onları görünür kıldık. Uçurtmaları pasajın içindeki her bir insan için yaptım. Onların içindeki çocuksu ruhu yansıtmak istedim.

Çay üreticilerine destek ödemeleri yapılıyor Çay üreticilerine destek ödemeleri yapılıyor
''Uçurtmaları gören insanlar mutlu oluyor''

Uçurtmaların az bir rüzgarda hemen sallandığını ifade eden Altındiş, ortaya çıkan görüntünün çok güzel olduğunu belirtti.

Altındiş, insanların çocukluğunu özlediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

''İnsanlar pasajın içindeki uçurtmaları görünce çok mutlu oluyor, kendilerini sevgi dolu hissediyor. Birçok kişi buranın fotoğrafını çekiyor. Uçurtmaları gören insan dayanamıyor. Uçurtmaları mekanik yaparak yay astık. Uçurtmayı çekince uçuyormuş gibi oluyor. İnsanlar yüzleri asık olarak buraya geliyor. Ben onlara 'şu uçurtmanın ipini çekin' diyorum. Onlar da çekince düğmeye basmış gibi insanlar gülmeye başlıyorlar, yüzleri değişiyor. Bu beni mutlu ediyor. Onların mutluluğu da bana motivasyon oluyor. Uçurtmaları gören insanlar içindeki çocukluğuna olan özlemi ortaya çıkarıyor.''

Kaynak: AA