Sızdırılan Snowden Belgeleri’nin ardından ABD vatandaşları, devlete karşı güvenlerini yavaşça kaybetmeye başladı. Yaptıkları her şeyi, saniyesine kayıt altına alabilen NSA, artık eskisi kadar korkutucu olmayabilir.

Kişisel yaşantının güvenilirliğinin birçok takip sistemi ile delindiği şu günlerde, FBI tarafından da bir haber geldi. EFF’in raporuna göre FBI bir yüz tanıma sistemi ve bilgi merkezi üzerinde çalışıyor. Bu merkez ABD nüfusunun 1/3′ünün yüzlerini kayıt altına alacak. Sistemin önümüzdeki yaz aylarında işleme geçmesi bekleniyor.

NGI olarak adlandırılan sistem, büronun bilgilerini toparlayarak takip mekanizması oluşturacak. 100 milyon parmak izi, avuçiçi kopyaları, iris taramaları, sabıka fotoğrafları bu merkezde toparlanacak. Üzerine bir de kişilerin yüzleri taramaları eklenecek ve devasa bir bilgi merkezi oluşturulacak.

Bu birçok kişi bu uygulamaya tepki gösterdi. Ancak hükümet kurumları için daha önceden herhangi bir fotoğraf bile gönderdiyseniz, artık FBI’in yüz tanıma sistemine dahil olmuşunuz demektir. Yani söylenebilecek pek fazla söz yok.

EFF’nin raporuna göre bu sistem, her gün 55.000 görüntüyü inceleyebilecek. Önümüzdeki yıl 52 Milyon insanın yüz bilgileri kayıt altına alınmış olacak.

Bu sistem bana biraz Tom Cruise’un oynadığı Minority Report – Azınlık Raporu filmini anımsattı. Bu filmdeki tüm vatandaşların iris taramaları, bilgi merkezlerinde bulunuyordu. Kişi nereye giderse gitsin devlet tarafından takip edilebiliyordu.





technopat.net