LEFKOŞA

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, katıldığı bir televizyon programında Kıbrıs müzakerelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ertuğruloğlu, İsviçre'nin Crans-Montana kentinde yürütülen Kıbrıs müzakerelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının tek sorumlusunun Rum tarafı ve Yunanistan olduğunu belirterek, "Artık çalınacak ve kaybedilecek zamanımız yoktur. Mevcut BM parametreleriyle sürdürülen bu süreç bitmiştir." dedi.

Sadece Kıbrıs Konferansı'nın başarısızlıkla sonuçlanmadığını, 50 yıldır devam eden müzakere sürecinin de noktalandığını vurgulayan Ertuğruloğlu, BM parametreleri diye ifade edilen, iki toplumlu, iki bölgeli, siyasi eşitliğe dayalı federasyon için sürdürülen müzakere sürecinin çöktüğünü belirtti.

Ertuğruloğlu, müzakere süreçlerine karşı olmadıklarını, Kıbrıs konusunda veya herhangi bir konuda diplomasinin bitmeyeceğine dikkati çekerek, "Diplomasi bir şekilde tekrar canlanacaktır. Ama önemli olan yeni müzakere sürecinin hangi parametrelerde hangi zeminde, kiminle kimin arasında, hangi hedefe doğru gerçekleştirileceğidir. Bu sağlıklı bir şekilde saptanmadığı takdirde doğru bulunamaz. Bunun çalışmasının yapılması gerekir." diye konuştu.

"Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye çok başarılı bir süreç yürüttü"

Kıbrıs Türk tarafının ve Türkiye'nin Crans-Montana'da çok başarılı bir süreç yürüttüğünü, süreci bir çözüme taşıma gayretlerinin de Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere nezdinde olumlu karşılandığını ifade eden Ertuğruloğlu, süreci Rum tarafının "sıfır asker, sıfır garanti" ısrarının çökerttiğini dile getirdi.

"AB ve BM Kıbrıs'ta tarafsız değil"

Tahsin Ertuğruloğlu, bu yönde yapılan açıklamaların BM'nin tarafsızlığını sorgulattığına işaret ederek, Kıbrıs Türk halkına her türlü haksızlığı yapan AB ve BM'nin Kıbrıs'ta tarafsız olmadığını dile getirdi.

Muhabir: Murat Demirci

Kaynak: AA