KAHİRE

Arap Birliği Konseyi, İran'ın semt ülkelerinin içişlerine müdahalesini mülaki olmak kadar Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkanlığında, Dışişleri Bakanları düzeyinde toplandı.

Mısır'ın başkenti Kahire'de planlı görüşmede mütekellim Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr, Arap ülkelerinin içişlerine müdahil İran'a oturma ve ciddiyetle karşı koyacaklarını belirtti.

Cübeyr, 'Konsey, İran'daki saldırıların Suudi Arabistan aleyhindeki açıklamaların peşi sıra yapıldığını ve tamamı arsıulusal sözleşmelere karşıt bulunduğunu bilmektedir' dedi.

'İran'ın tehditleri benimseme edilemez'

Toplantıda mütekellim BAE Dışişleri Bakanı Eş-Şeyh Abdullah bin Zayid de 'İran'da katı baş döndürücü kez diplomatlara ve konsolosluklara bu tür saldırılar gerçekleştirildi. Bu durum, ya İran hükümetinin kurumları korumayı istememesinden ve ya boşlama kararı meydana geliyor' sanarak konuştu.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ise sonuç 10 yılda İran ile Arap devletleri ortada küsurat müşterek yüklülük yaşandığını kaydetti.

Şükri, İranlı yetkililerin, ülkesinde özlük kanunlarını infaz etmek talip Suudi Arabistan'a bitirdikleri tehditleri benimseme edemeyeceklerini anlatım etti.

İran'a karşı ortak tavır çağrısı

Öte yandan, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi de İran'ın müdahalelerine sonuç vermesi düşüncesince Arap ülkelerine ortak tavır benimseme etme çağrısı yaptı.

Arabi, 'İran, Arap ülkeleriyle yaşamış olduğu gerginliği ortadan kaldırmayı istediğini çalışarak göstermelidir' ifadesini kullandı.

Muhabir Gülşen Topçu

Kaynak: AA