ANKARA - Terör uzmanları, Gaziantepteki terör eylemi konusunda ortak bir tespitte bulunurken amacın Türkler ve Kürtler arasında etnik bir çatışma çıkararak Suriyedeki gibi uluslararası kamuoyunun dikkatini Güneydoğuya çekmek ve burada özerk ya da otonom bir yapı ortaya çıkmasını sağlamak olduğunu belirttiler..

Terör uzmanı Dr. Ercan Çitlioğlu, terör eylemini PKKnin silahlı kanadı HPGnin üstlenmemesiyle ilgili olarak şöyle konuştu: HPGnin açıklamasını izledim ancak şöyle bir sorun var. Sivil hedeflere yönelik, sivil kayıplarla sonuçlanan eylemleri PKKnin üstlenmemek gibi bir yaklaşımı var. Bu tür eylemleri PKK değil de kendisinden bağımsız bir örgüt olarak tanımlandığı TAK üstleniyor. PKKnin daha önce girişim aşamasında engellenen bir bombalı araç saldırısı vardır. Ankarada yakalanan bir araç vardı biliyorsunuz. Bir de Maraştan yola çıkıp karakolun önünde eyleme giden bir araç vardı ve o da PKKnindi. Bombalı araçları uzaktan kumandayla patlatmak PKKnin kullandığı bir metot.

Çitlioğlu, Toplumun sinir uçlarını tahrik etmeye yönelik eylemler gerçekleştirildiğininaltını çizerek Son derece de temkinli davranmak gerekiyor. Bunu uluslararası bir sorun haline getirmek yönünde çabaları var. Dolayısıyla toplumsal gerginlik bir çatışma noktasına giderse o zaman kendi tezlerini uluslararası alana daha rahat taşıyabileceklerini düşünüyorlar. Zaten Abdullah Öcalanın bu tecritten önce Mısırdaki olaylar sırasında avukatlarıyla yaptığı açıklamaları anımsarsak, o zaman Diyarbakırın bir Tahrir Meydanına dönüştürülmesini arzu ediyordu ve bu yönde talimatlar veriyordu. Dolayısıyla Arap Baharına benzer bir hareketin gerçekleşmesini PKK üst yönetimi hiçbir zaman saklamadı. Ancak şöyle bir nokta var. Arap Baharı doğrudan doğruya halkın özgür iradesiyle sokaklarda ve meydanlarda başladı. Türkiyede silahlı grubun dağlardaki dayatmasıyla cereyan ediyor. Ciddi bir farklılık var.

Çitlioğlu, Ben Antepin seçilmiş olmasında Suriye bağlantısı görüyorum. Suriyedeki olaylar ve Türkiyenin tutumu ile artık doğrudan bir ilişkisi olduğunu söyleyebilirizdedi.

Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu, terör saldırısının PKKnin silahlı kanadı HPG tarafından üstlenilmemesi ile ilgili olarak PKK ya da uzantısıdır diyerek şu değerlendirmede bulundu: Amaç, bölgede devlet otoritesinin kalmadığını ispatlamak. Şemdinlide günlerce çatışmak, yol kesmek, CHP milletvekilini kaçırmak, BDPli vekiller ile kucaklaşmak, Foçada eylem yapmak bunun için yapılan organizasyonlar. Bölgeye ben hâkimim intibaını yaratmaya çalışıyorlar. Amaç, Türklerle Kürtleri karşı karşıya getirerek bir iç savaş havası yaratmak ve işi Suriye olayına döndürerek halkı devlet güçleri ile karşı karşıya getirmek. Arap Baharını bir şekilde Türkiyede yaşama geçirmek istiyorlar. Türkiye bölücülük ve iç savaş tehlikesi ile karşı karşıya. Türklerle Kürtler etnik çatışmaya giderse, uluslararası güçler devreye sokularak Burada katliam yapılıyor. Demokrasi, insan hakları ihlal ediliyordenilecek.

Beklentisinin eylemlerin devam edeceği yönünde olduğunu kaydeden Kuloğlu, Devlet, bu benim egemenlik meselemdir diyecek. Irakın kuzeyine girecek. PKKnin odaklarını ortadan kaldıracak. O zaman bölücü siyaset bu kadar rahat at oynatamaz. Antepdeki terör olayını Esad destekler. Sen onun muhaliflerini desteklersen, o da Türkiyenin yumuşak karnı PKKnin Türkiyede eylem yapmasından hoşnut olur. Suriyenin kuzeyinde boşluk olduğu için PKK, bu bölgede serbest bir alan buldu. Doğrudan desteklemese bile PKKnin bu tür eylemlerinden memnun olur dedi.