TBMM

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının bütçesine ilişkin görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Işık, Türkiye'nin yerli otomobilde bir marka üretmek zorunda olduğunu vurguladı. Marka üretiminin yerli otomobil projesi gerekçelerinden biri olduğunu dile getiren Işık, otomobil sektöründe paradigma değişimi yaşandığını anlattı. Türkiye'nin elindeki teknolojileri ticarileştirmesi gerektiğine işaret eden Işık, 'Önümüzde iki yol vardı. Aracı sıfırdan üretebilirdik, elimizdeki teknolojiyi bu araca uygulayabilirdik. Bunun için ortalama 5 yıl ve 1 milyar dolar maliyet gerekiyordu. Bu işi daha başarıyla yapmış SAAB firması vardı, onların 4 modelinin fikri mülkiyet haklarını 40 milyon avroya satın aldık. Sektörden bile hiçbir arkadaştan bu konuyla ilgili hiçbir eleştiri gelmedi. Biz bu sayede verdiğimiz paradan çok çok daha önemli zamanı kazandık' değerlendirmesinde bulundu.

Emisyon skandalından sonra elektrikli araca geçiş süresinin hızlanacağına dikkati çeken Işık, Türkiye'nin 5-6 yılı iyi değerlendirmesi halinde teknoloji üreten, geliştiren, satan ve ihraç eden bir ülke konumuna gelebileceğini vurguladı. Otomobil sektöründe mekaniğin ağırlığı azalırken, yazılım ve donanımın ağırlığının arttığına işaret eden Işık, Türkiye'nin bu noktada marka üretememesi halinde otomotiv sektörünün çok ciddi bir krizle karşılaşabileceğinin altını çizdi. Işık, yerli otomobilde üretimin minimum yüzde 85'inin Türkiye'de yapılacağını kaydetti.

Muhabir: Mehtap Yılmaz, Alper Atalay

Kaynak: AA