Park ihlali gerekçe gösterilerek çekilen araçlarla ilgili Zaman’ın yayımladığı ‘Trafikte bu işkence artık çekilmiyor’ başlıklı haber kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Birçok vatandaşın bu uygulamadan muzdarip olduğu ortaya çıktı. TVNET’te sunuculuk yapan Veyis Ateş, geçen yıl aracının çekilmesinden dolayı mahkemelik oldu. Aracının çekiciye yüklenirken yere düşürülerek ters çevrildiğini ifade eden Ateş, 30 Aralık 2011 tarihinde İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde hem maddi hem de manevi tazminat davası açtı.

Yaklaşık 3,5 milyon aracın bulunduğu İstanbul’da yeterli otopark olmadığı için vatandaş aracını istemeyerek de olsa işlek caddelere park etmek zorunda kalıyor. Normalde eğer araç trafiğin akışını etkilemiyorsa sadece park ihlali cezası kesilmesi gerekiyor. Fakat bu kurala uyulmuyor. Çekiciye yüklenen araç en yakın yediemin otoparkına götürülüyor. Aracını bulamayan sürücülerin çilesi burada başlıyor. Uygulama yüzünden yüzlerce vatandaş mağdur duruma düşüyor. Bunlardan birisi de TVNET sunucusu Veyis Ateş.

Geçen yıl ekim ayında röportaj için gittiği Şişli’ye aracı park ettiği sokaktan çekilmiş. Sokakta ‘park yapılmaz’ levhası bulunmadığını belirten Ateş, başından geçen ilginç araç çekme hikâyesini şöyle anlattı: “Röportajımı bitirip dışarı çıktım. Aracımı bulunduğu yerden kaldırmaya çalışırken 3 metre yüksekten yere düşürmüşler. Betona çakılan araç büyük hasar görmüştü. Olay yerinde tutanak tutuldu. Aracım kaskolu olduğu için sigorta şirketi zararı karşıladı. Birkaç ay sonra da İçişleri Bakanlığı ile Şişli Polis Hizmetleri Geliştirme ve Destekleme İktisadi İşler Derneği’ne hem maddi hem de manevi tazminat davası açtım. Ana haber programında da kendi haberimi sunmak durumunda kaldım.”

‘VAZGEÇMEYİN, mutlaka DAVA AÇIN’

Haber sunucusu Ateş’in İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde devam eden davasını avukatı Cesim Parlak takip ediyor. Olayın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen ilk duruşmanın 30 Ekim 2012’de yapılabildiğini kaydeden avukat Parlak, araçta oluşan zarar ve Ateş’in aracı tamir edilene kadar kiraladığı otomobil için 12 bin liralık maddi tazminat, psikolojik yıpranma için de 100 liralık sembolik manevi tazminat davası açtıklarını kaydetti. Çekicinin, aracın emniyetini sağlamakla yükümlü olduğunu vurgulayan avukat, sürücülere şu tavsiyelerde bulundu: “Vatandaş, ‘Nasıl olsa ben haksızım, yapılan işlem doğrudur, hukuk bana hak vermez’ diye şikâyet etmiyor. Aracınızı yanlış yere park etmiş olsanız bile otoparktan alırken mutlaka zarar görüp görmediğine bakın. Eğer zarar varsa bunu çekme işlemini yapan kurum karşılamak zorunda. Bunun gibi durumlarda maddi tazminat davası açıldığı takdirde kazanılma ihtimali yüksek.”

İstanbul’da park ihlali yapan araçların çekim işini İstanbul Trafik Vakfı yapıyor. 2008 yılında İçişleri Bakanlığı’nın çıkardığı bir genelge ile araç çekme işlemi yasaklandı ve sadece park cezası kesilmesine karar verildi. Ancak bu karar, 21 Mart 2012’de değiştirildi.