Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, Türkiye'de Ar-Ge masraflarında amme açısından yüzdelik 3'lere gelmeyi ve bunu da aşarak, AB ortalamasını geçmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Aycı, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde, 'Yarının Rekabetçi Sektörleri' oturumunun moderatörlüğünü üstlendi,

Dünyadaki gelişimlere koşut adına sektörlerin de değiştiğine ayraç fail Aycı, sayısal dönüşümün etraflı dünyayı etkilediğini, bugün nano teknolojilerin, nısıf iletkenlerin, insansız iklim ve esmer araçlarının yapılabildiğini vurguladı.

Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanlığı vazifesini yürütürken dünyanın uygulayım bilimi merkezlerini görüşme ettiğini dile getiren Aycı, bahis konusu merkezlerin yetkilileriyle görüşmeler yaptığını dile getirdi. Aycı, şunları kaydetti:

'Oradaki önder ve aşırı aceleci büyüyen firmaların Ar-Ge bütçelerini sormuştum. Onlar bana şu şekilde demişti; 'Bu dönüşümü sağlayan, oyunu muhavvil firmalar düşüncesince Ar-Ge aşırı şişman arazi tutuyor. Sıradan birlikte iştirak üstelik yüzdelik 20-30 arası Ar-Ge bütçesi var.' Yıllık Ar-Ge bütçeleri ortada adeta uygulayım bilimi merkezlerinde firmalar birbirleriyle yarışıyorlardı. Yüzde 60'lar, 50'ler konuşuluyordu. Ülkemizde mecmu Ar-Ge harcamasında, amme açısından baktığımız devir yüzdelik 3'lere gelmeyi ve yüzdelik 3'leri aşmayı, AB ortalamasını geçmeyi düşünüyoruz. Hedeflerimizi hakeza koyduk. Yüzde 1'leri dünkü yakaladık ve gerilerden geldik.'

Kaynak: AA