Başbakan’ı eleştirirken Gül’ü övdüler

AP’den Erdoğan ve holding medyasına tepki

* AP’nin Türkiye’ye ilişkin aldığı kararda hükümet ve Erdoğan sert biçimde eleştirilirken Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Yardımcısı Arınç övüldü. Kararda Türk hükümetine seküler yaşam tarzını koruması önerildi.

Dış Haberler Servisi - Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu Türkiye’deki Gezi Parkı olaylarıyla ilgili olarak hazırlanan kararı oy çokluğuyla kabul etti. Türkiye için herhangi bir “kınama”nın çıkmadığı söz konusu kararda, hükümet ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sert biçimde eleştirilirken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç övüldü. 
İfade özgürlüğünün öneminin de vurgulandığı kararda, Türkiye’de basın özgürlüğünün kötüleştiği ve medyanın artan oranda otosansüre yöneldiği kaydedilerek RTÜK’ün Taksim Gezi Parkı olaylarındaki yayınları nedeniyle bazı televizyon kanallarına ceza vermesinden “derin üzüntü” duyulduğu dile getirildi. Kararda, medya kuruluşlarından çoğunun, çok çeşitli ekonomik çıkarları olan büyük holdinglere ait olmasından endişe edildiği kaydedildi.

‘Uzlaşıcı tutum’ vurgusu

Hıristiyan Demokrat, Sosyalist, Liberal, Yeşil ve Muhafazakâr grupların birlikte hazırladıkları karar metninde Türkiye’de şehir ve bölgesel kalkınma planlarında halka danışılması çağrısı yapılarak “Başbakan Erdoğan ve Türk hükümetinin eylemler karşısındaki sert tepkilerinin üzüntü verici” olduğu ifade edildi. 
Kararda, “Başbakan Erdoğan ve hükümetin uzlaşı için inisiyatif almayı, özür dilemeyi veya Türk halkının bir kesiminin tepkilerini anlamayı reddetmesi Türk toplumunun daha da kutuplaşmasına neden olmuştur” ifadeleri kullanıldı. Ekonomik kalkınmanın sosyal, çevresel, kültürel ve tarihi faktörlerle dengelenmesi ve tüm projelerde çevresel değerlendirme analizlerinin yapılması istenen kararda Gezi Parkı olaylarında polisin aşırı güç kullanmasından endişe duyulduğu da belirtildi.
Türk makamlarına tüm vatandaşların inanç özgürlüğünü ve toplumsal zenginliği güvence altına almalarının yanı sıra seküler yaşam tarzını korumaları tavsiye edilen kararda demokratik kurumlarını, hukukun üstünlüğünü ve temel özgürlükleri daha da güçlendirmesi çağrısı yapıldı. 

Erdoğan’a jet yanıt

AP üyesi Michael Cashman, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “AP’nin kararını tanımıyorum” şeklindeki açıklamasına Twitter’dan cevap verdi. Cashman, Erdoğan’ın açıklamalarını “Kibrin ve uluslararası toplumu tanımamanın ispatı. Avrupa Parlamentosu kendisine destek olsaydı tanırdı” şeklinde değerlendirdi.

file:/Volumes/orjinaller/14GEZI1DIS