ANTALYA - Levent Kişi

Antalya'nın İbradı ilçesinde bulunan sarı renkteki beşik şeklindeki kemerleri dolayısıyla Altınbeşik ismi verilen ve yer altı gölü üzerinde botla gezilebilen mağarayı, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor.

Sodalı suyu dolayısıyla turkuaz renginde olan göl, mağaranın içine süzülen ışıklarla ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor.

Mağaranın içine botlarla giren ziyaretçiler, kürek çekerek gizemli bir yolculuğa çıkıyor.

İbradı Kaymakamlığına vekalet eden Akseki Kaymakamı Murat Beşikci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mağaranın yaklaşık bin 150 hektarlık Altınbeşik Milli Parkı alanı içerisinde yer aldığını söyledi.

Mağaranın ilk olarak 1966'da jeolog Temuçin Aygen tarafından keşfedildiğini belirten Beşikci, mağaranın son yıllarda tanınırlığının arttığını bildirdi.

"Yer yer göletler ve akarsularla dolu"

Mağaranın ikinci ve üçüncü katlarının sadece uzman mağaracılar tarafından incelenebildiğine işaret eden Beşikci, bu bölümlerin yer yer göletler ve akarsularla dolu olduğunu kaydetti.

Mağaranın yaklaşık 5 kilometrelik kısmında keşif çalışmaları yapıldığını ifade eden Beşikci, "Mağaranın genel uzunluğunun 10 kilometreyi bulduğu tahmin ediliyor. Yöre halkı mağaranın Beyşehir Gölü ile bağlantılı olduğunu söylüyor. Uzmanlar mağaranın 130 milyon yılda oluşumunu tamamladığını belirtiyor. Mağaranın üst kısımları sarkıt ve dikitlerle kaplı ayrıca tıpkı Pamukkale'de olduğu gibi mağarada yer yer travertenler de görülüyor. Bu da mağarayı ziyaret edenlere eşsiz bir manzara sunuyor." diye konuştu.

Altınbeşik'in Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise üçüncü en büyük yer altı gölüne sahip olduğunu vurgulayan Beşikci, mağaradaki suyun sıcaklığının yıl boyunca 18 derecede sabit kaldığının altını çizdi.

Yer altı gölünün suyunun sodalı olmasından dolayı canlı yaşamına uygun olmadığını dile getiren Beşikci, suyun aynı zamanda cilt rahatsızlıklarına iyi geldiğine inanıldığını bildirdi.

"Burası 650 metre yüksekliğindeki dağın atlında gizli bir cennet"

Antalya Büyükşehir Belediyesi İbradı Meclis Üyesi ve İbradı Koordinatörü Serdal Çavuşoğlu ise mağaranın ve yer altı gölünün Oymapınar Barajı ile ilgili su kaynakları araştırılırken keşfedildiğini belirtti.

İlk dönemler fazla tanınmayan mağaranın 2000'li yıllarda Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ile yapılan çalışmalar sonunda turistlerin ziyaretine açıldığını kaydeden Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"İnşallah önümüzdeki süreçte Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafında daha kapsamlı bir araştırma yapılarak mağaranın ikinci katının da turizme açılmasını ümit ediyoruz. Mağara turistler tarafında yoğun ilgi görüyor. Özellikle hafta sonları ziyaretçi sayısında artış gözleniyor. Altınbeşik'i geçen yıl 20 bine yakın turist ziyaret etti. Bu sayının önümüzdeki yıllarda daha da artacağına inanıyoruz. Ziyaretçiler mağaranın ikinci katının da ziyarete açılması yönünde taleplerini iletiyorlar. Burası 650 metre yüksekliğindeki dağın atlında gizli bir cennet. Ziyaretçiler içine girdiğinde rahatladıkları mağaranın astım hastalıklarına iyi geldiğini söylüyor. Yaptığımız tahlillerde mağaradaki suyun çok temiz olduğunu gördük."

Kaynak: AA